Učitelj

ИЗУЧАВАЊЕ луховоог живота ____________-7

Таква питања, која се односе на дух као целину, веома су слабо проучена у сувременој психологији. Данашњи психолози - емпиричари поглавито се баве анализом, и то на првом месту анализом ума, интелекта, и резултат је тога теорија. асоцијације. Али — у томе се готово једино и састоји сав њихов рад. Појава ова казује нам да је психологија тек у зачетку свом, тек у стварању; казује нам да психологија још ни близу није обрађена опако, какото личи потпуно и свестрано развијеној науци.

У осталом. појава је та сасвим појимљива. Психологија изучава дух, чији је живот најкомпликованија, најсложенија појава у природи, и природно је да та наука буде најмање обрађена и развијена. Тек на извесном ступњу земљиног развитка, кад земља. више није била зажарена кугла, било је услова да се појави органски живот; тек после дугих милиона година, пошто су се изређадии изумрли многи редови нижих животиња, могле су се појавити више, развијеније животиње; и на послетку, ток пошто су ове више животиње дошле до извесног ступња, могао се на свет појавити човек са свесним духом. Да, човек је најсавршенији, и с тога најкомпликованији створ у природи. У човеку — поглавито у духу његовом — сконцентрисан је целокупни пређашњи развитак природе, ту у једном истом објекту имате посла са свима појавима и снагама природним (механичким, физичким, хемијским, нижим органским т. ј. вегетативним, вишим органским или анималним, и на послетку са психичним). И као што се човек на послетку јавио, тако је природно да се пеихологија — наука о духу човековом — развије и усаврши после осталих наука.

И с тога ова наука тек почиње научно да се обрађује (данас су н тај начин испитани само поједини духовни појави, али врло мало духу целипи), и с тога психологија данас још не ужива оно поштовање, које јој припада према задатку и према положају, који заузима у колу целокупног знања људског.

"Па шта би све требало да изложи психологија, те да буде права и потпуна наука о духу % Како треба изучавати појаве духовног живота г О томе смо. намерни да изнесемо неколико својих мисли.

п.

Сувремена психологија све појаве духа обично дели на три гомиле. У прву групу долазе појави духа, који се обично разумевају под именима: свест, разум, мишљење, ум, знање, интелект, и Т. А. Али ни један од ових назива не казује поглавиту карактеристику оних појава, што се под тај навив подводе. Мишљење, разум и ум — све су то појави развијенијег духа, духа онаквог какав је код човека, Истина да и неке животиње имају нешто разума, неког примитивног мишљења, јер се из њихових извесних радња види да умеју да пореде Факта, и да из тог поређења знају да изведу за се користан закључак. Али то су само више, развијеније Феле животињског царства; па и код њих такве радње, у којима се пројављује нешто разума, изузетне су радње. Међутим код нижих врста сва се духовна радња састоји у памћењу примљених утисака и, највише, у репродуковању, се-

у