Učitelj

454 ПРЛАСНИКЕ

Тани а ПА а а

Зетљопис за ШП раз, оси. шк. по новом наставном пљану (!) написао Пет, М. Никетић учитељ. Стр. 51., са сликама, издање В. Валожића, цена 40 пара.

Ова је књига, вели се, израђена по новом наставном плану, а шта ће то да значи, бог ће свети знати. План одређује само број часова и ништа више. Сем тога, новог наставног плана још нема, — Ми смо једном већ казали да смо противни уџбеницима за Ти Џ раз, а за земљопис за П. р. рекли смо да је немогуће написати уџбеник за све школе у Србији, те и ова књига неће учинити услуге осн, шк. тим пре што је изостала иза. Зарићевог земљописа-

Рачунски задаци за Пораз. осн. ше. према програму израдио Мих. Сретеновић учитељ. Београд 1892 г. стр. 70, цена 60 пара. Издање В. Валожића.

У овој су књизи сами задаци за рачунање и нешто објашњавања и правила, што је боље да деца од учитеља чују, него да из књиге уче. У књизи има још на 3 листа плаве и црвене тачке удешене за распознавање двојака, тројака и т. А. Познавање делова лепо је објашњено деобом круга и линија.

Породица, лист за родитеље, год. Т излази у Београду 2 пут на месец на табаку 4", уредник К. Петровић писар мин. привреде. Цена 4 дин. на годину,

Од нове године почео је излазити овај лист у циљу да подмири једну одиста важну потребу код нас, а та је, да упути родитеље како ће васпитавати децу своју нарочито од рођења до школовања, да домаће васпитање помаже школи, да доводи у што тешњу везу куђу са школомиу опште да родитељима пружи нужну помоћ како би што боље вршили родитељске дужности према деци својој. — О потреби оваког листа, залишно је говорити, кад је потреба очевидна, а истакнути циљ га сам препоручује свакој кући.

Два броја која, су изашла за овај месец, доносе ове чланке: 1 бр: Да ли треба повијати децу — Први утисци дечји — О предохрани противу дифтерије — Припрема за читање — Дом сиротне деце — Међ децом — Забава. 2 бр: Рано легање и устајање — „Лажно знање — Тата. доноси нам вешто — 0 родитељској љубави — За пртањо и рачунање Забава, — Садржина је у опште ваљана и одабрана и ми „Породицу“ препо– ручујемо родитељима и учитељима.

Стражилово, књижевни лист. Власник и уредник Јован Грчић. Год. М. Нови Сад 1992. Излази сваке недеље на табаку од 8 листа, 4. Цена за Србију 12 дин. годишње.