Učitelj

«Стражилово је излазило и пре, гли, ма да је стекло било лепог гласа, због рђавог одзива читалаца, било је престало, Сад се поново покреће и ми му желимо дуг и бољи век.

1. бр. има ове чланке: Шта је смер «Стражилова» од Ј. Грчића У самоћи, песма Вл. М. Јовановића — Ти. Боже не спаваш! приповетка, П. Поповића — Верна љубав, роман И. Гончарева — Енергија, поука С. Милованова — Симо Матавуљ од уредника — Сувремена питања. од Т. Остојића — Бранич срп. језика од Ј. Живановића — Ковчежић: књижевни

прикази, белешке и смесице — Поуке. — Овај број доноси 2 слике: С Матавуља пи Светог гроба.

Нека је сваком прецоручен овај ваљан и добро уређиван књижевни лист. — Претплату из Србије прима књижара В. Валожића. у Београду.

Посратимство, гласник великошколске омладине. Год. 1. Издаје „Побратимство“ дружина ђака Вел. Школе, уредник Мијалко В. Ћирић, проф. Вел. Шк. Излази у Београду у месечним свескама, од 6—7 таб. на вел. 8", цена на год. 10 дин., за ђаке пола цене.

Ми смо у прошлом броју овог листа саопштили шта је циљ овом листу, а сад, гледајући садржину 1. бр. велимо да ово гласило наше омладине заслужује препоруке.

У 1 бр. су ови чланци : Изјава уредпика — Поклич, песма од Велибора — Наша задаћа — Изјава уређивачког одбора — Један поглед на Ст. Србију и Македонију, од А. Н. Поповића — Погребна песма од Д. Ј. Илијћа — Стари борац, приповетка од Велибера — Балканско побратимство, песма од Вл, М. Јовановића — Парламентаризам у Инглеској — апсолутизам у Француској од А. Филиповића — Антропоидни мајмуни од Хекслија — У књижевном прегледу су критике на књиге: Јесење лишће од С. Д. Мијалковића, оцена Ч. А. Костића. Лекције из експерименталне Физике од С. Бајаловићђа, оцена Ј. Јањушевића, Из Црне Горе и Херцеговине, оцена Л. Гојнића; а у позоришном прегледу је оцена неколико новина на нашој позорници. да тим ву чланци: Српство, Нешто о животу и раду Марине Геталдића, Библиографија и Некролог.

Женски свет, који излази у Новом Саду као орган задруге тамошњих Српкиња, у последњем броју пр. год. поред осталог донео је врло важан чланак «Народност», У томе се чланку лепо истиче и доказује да су мајке. и сестре најподесније да у народу усађују и гаје патриотизам, да уклањају све сметње, и измирују завађене странке, вере и крајеве српског народа. Јер кад штампа, место да високо издиже заставу братске љубави, често распаљује мржњу, а школа такође мало помоћи указује — мајка је и позвана и врло моћна да народу велике услуге учини. У мајчиним је руКама срце и душа детиња. она својом негом и љубављу, својом песмом, причом и породичним обичајима и радом може у деци својој створити не-

УЧИТЕЉ 28