Učitelj

496 ГлАСНИК

угаслу љубав према своме народу, помирљивост у цепању и раздвлајању и одушевљење за све што је корисно. И ако буде родољубивих мајака, биће и подмладак родољубив. На крају тог чланка се вели; да оволико цепање (нарочито између Орба и Хрвата) и оволике страначке и верске страсти имају свога узрока и у томе, што је данашње време затекло наше матере и наше сестре песпремне за те друштвене и народносне борбе.

И ми додајемо: да је мајчина школа најбоља школа, а у данашњем раду на уједињењу нашег народа и слози веома се мало истиче жепскиње, _ што значи да у данашњој народносној борби пола ратника спава и ћути,

а можда баш та половина би претегла и помогла решењу нашег српског питања,

Нови Требевић велики српски илустровани календар за. 1892 г. Џри-

редио Н. Т. Кашиковић. Сарајево 1892 г., стр. 104 на 4'. Цена 1 дин. или 50 новч.

Ово је за ову годину најбољи српски календар. Садржина му је врло ваљана, разноврсна и одабрана, чланци су махом од наших првих књижевника, а слика има много (30) и све су врло лепе израде.

Босанска Вила од ове године нзлази 3 пут на месец а цена остаје стара

Голуб, лист за српску младеж од ове године излазиће 2 пут на ме-

сец а цена му је 2 Фор. или 5 дин.. по ко шаље претплату из Орбије књижари В, Валожића за њега стаје 4 дин.

Јеленче, приповедач за децу, књига Ш. са сликама израдио К. Пе-

тровић, издао Мих. Костић књижар. Пожаревац 1892. стр. 64 на вел. 8", цена 60 пара.

У овој књизи већином су приче и песме које су биле штампане већ у пређашњем „Јеленчету», у «Малој Србадији“ и «„Њачету». Но књига је у опште добра и подесна за децу.

Дечији анђео хранитељ зваће се нова књига, коју ће г. Ј. Миодраговић штампати, У њој ће бити збирка несрећних случајева с децом. Циљ јој је да укаже прстом и деци и родитељима на случајеве где могу непажњом деца. страдати. Књига ће бити од користи и деци и родитељима, те заслужује пажње. Цена јој је 50 пара. .

Педагогија: Наш вредни сарадник г. Сретен М. Аџић, предавач Учитељске Школе у Нишу нзмеран је да штампа целокупну Педагогију у пет делова: 1 — телесно васпитање; П — умно или интелектуално: Ш техничко; ЈУ — моралпо и У — естетичко и религиозно васпитање. Прва три дела писац мисли издати ове, а остале идуће године. Сад позива на претплату на 1 део који обухвата телесно васпитање. Књига ће изнети 3 до