Učitelj

416 ДРЖАВА И УЧИТЕЉИ

школу да пропишу гл. министри просвете и народне привреде. Да ли ће што год од овога бити у напред пећемо прорицати. Али да треба, и да је крајње време да се и овоме раду приступи то је ван свакога спора. Али је и ово прилика, да видимо: која ће страна ову ствар олако да узме.

П. У закону за школске општине прописане су дужности. Школску општину преставља школски одбор, који се бира на две године и који рукује школском касом. Он уписује ђаке, набавља све што треба за ђаке, стара се о свима школским потребама и о свему ономе што иде на унапређење школе. Ако би школски одбор или који члан, пренебрегао своју дужност, прописане су и казне за те неуредности.

Овако су уређене школске општине и у Чешкој. И ако су овако добро уређене и наше школске општине, ипак пе вршо се дужности онако као у Чеха. Докле у нас ретко која школска општина има у својој школи свију потребних ствари и учила без којих школа не може да буде добра икола, дотле су чешке школе тако рећи, препуњепе, училама. У свакој школи наћи ћете пуно илустрација — слика — да објасне сваки предмет и сваку појаву о којима се у школи предаје. Тако за буквар наћи ћете разноликих слика, које су обојепе маспим бојама, и на којима учитељ упознаје децу најпре са сликом, која замењује предмет, по том са речју, која служи за основ да би се ђаци упозпали са једним гласом и његовим знаком. Наћи ћете разноврсних справа, којима се учитељи служе за шчитавање и ТД.

Поред свега овога нема ни једне основне школе у Чешкој краљевини, која нема свог кабинета —- собу у којој се чувају све школске потребне ствари као и учила. И кад дођете у кабинет ма које основне школе наћи ћете: збирку пуњених тица, минерала, биљака и других животиња о којима се по програму предаје деци; мапа обичних, катастерских и рељефних, као и слика свију оних предмета о којима се деци говори било из читанака или из других предмета. Тако у кабинету има и разних модела: модел обичног и модел сложенијег млина са свима својим потребама, модел зграда, које су потребне свакоме сељаку, модели алата такође, који су потребни сељаку у пољу иу кући, модел разбоји и т. д. |

Осим модела има и слика израђених у масним бојама, којима се објашњавају разни предмети, о којима се чита или о којима се предаје. Тако свуда ћете наћи слике у варошким школама на којима се тачно разликују, као и у природи: њиве, ливаде, виногради, воћњаци, шуме, шумарци; плуг са орачем, викачем и коњима како ору; слике на којима се види како и чиме радепици разбијају стене, а око слике поређани су модели