Učitelj

сл сл ДЕО Бов о ОБ и

Прослава ће бити у овд. Учитељској Школи,

3. На прослави ће бити два говора у част и славу Коменскову: од

стране професора говориће г. Дим. Јосић, проф. Учитељске Школе, а. од стране учитеља говориће г. Мих. Јовић учитељ. Браћа Чеси који у Београду живе и који имају своје друштво „Лумир“ прославиће тристагодишњицу Каменског 15 марта ове год. у друштвеном локалу свом у гостионици „Славија,“ Ово друштво, приликом прославе издаће књигу на срп. језику, о Коменском. Надамо се да ће учитељи, проФевори и остали, нарочито људи од просветне струке, учествовати у овој прослави браће Чеха, као што они сигурно неће изостати а да не дођу на. исту прославу коју ћемо ми Срби приредити 6 априла.

и рев———————————

ДОоОБРОТВОРИ.

ил

Јован П. Сарић трговац из Краљева, познати добротвор многих корисних и племенитих друштава и предузећа, ове године на Св. Јована основао је Фонд за потпомагање сиротних ђака краљевских школа. За оснивање тога Фонда дао је 2000 дин. и обавезао се да ће за живота годишње давати по 240 динара за увећавање овог Фонда, а после смрти ће оставити једну кућу или дућан истоме Фонду. У писму које је упутио суду општ. краљевске поред осталога вели: „Давно је речено: помажите децу, јер је њина будућност...... знајући да има сиротиње којој сиромаштво смета да. постану људи корисни отаџбини и човечанству, а пошто по божјем наређењу немам свог порода, то сиротињску децу сматрам као своју децу.

(Осем тога, Сарић је до сада био добротвор и помагач и многих других корисних и племенитих предузећа. Тако н. пр. он је, у жељи да се Краљево улешша, ишао тако далеко. да је једном закупио 7 опалих дућана и исплатио сопственицима пола трогодишње кирије у напред, с погодбом да их сопственици поруше и боље зграде подигну; он је члан утемељач Друштва (Св. Саве и свештеничког удружења, кум краљевске повачке дружине, којој је дао заставу у вредности 500 дин. и бесплатан стан за школу докле год је жив: он је добротвор тамошње женске подружипе, којој је дао 240 дин. и обећао дати најбољу шиваћу машину и подићи стан за жен. радничку школу; он је утемељач Учитељског Удружења и т.дД. ит. АД.

Ретки су добротвори као што је Сарић. Краљево се може дичити њиме, Србија се може поносити њиме.

Слава му!

Стеван Анђелић почасни прота. у. Митровици (сремској) и брат му пок. патријарах Анђелић подигли ву у Карловцима, у Срему себи задужбину а.