Učitelj

20 ГАЛАСНИК

на корист Српетву с оне стране Саве. Та задужбина. је ново сазидана зграда у коју је скоро смештена карловачка, гимназија и богословија. Зграда вреди 170.000 Форината. Уз то су дали 10.000 Фор. као Фонд из кога ће се зграда оправљати и 5000 Фор. за набављање потребних учила.

Пок. патријарах Анђелић за живота мало је ишао на руку Српству а више власти маџарској и аустриској, зато се за време његовог живота непрестано дизале повике на њега. За тај његов рад историја ће судити, а поменутом задужбином и они брат му Стеван стекли су вечито признање српског народа.

Прота Стеван још је дао 20.000 Фор. митровачкој православ. цркв. општини на просветне циљеве.

И за тај дар нек му је слава!')

Андра В. Парађанин трг. из Пољне поклонио је плац у вредности 2000 дин. за зидање нове школе у Пољни. Слава овом добротвору основне школе !

Пок. Васа Живаногић бив. секретар оставио је 60.000 дин. на просветне циљеве. Приход од имања и новца уживала је до смрти његова жена, а после смрти њене (умрла је 1 феб. ове г.) 60.000 дин. припало је држави на циљ који је завештач тестаментом одредио. Тим завештањем пок. Васа

и жена му заслужили ву да им сваки Србин рекне: слава им !

титула

ован

Ника Грујић редовни учитељ Више девојачке школе у Сомбору, преминуо је 1 ов. м. у 20 години живота, а у 31 год. примерног учитељског и књижевног рада. Пок. Ника свршио је Учитељску школу у Сомбору, за тим је прво био учитељ основне, а после Више девојачке школе. Он је као учитељ слат у Швајцарској да проучи тамошње школе. Био је не само добар наставник, него и добар Србин, ваљан грађанин, искрен друг. У сваком корисном и племенитом предузећу пок. Ника био је први. Зато га оплакују не само другови и пријатељи, него и сваки Србин.

Пок. Ника радио је и на књижевности. Песме је своје обично потписивао именом Огњан, писао је по разним листовима, а у последње време уређивао је врло ваљан српски лист „Бачванин. “

1) Карловачка гимназија навршила је 3 авгутта прошле гол. 100 година свог живота. Њу су основали митрополит Стеван пљлем. Стратимировић моралном и Дим. Атанасијевић алем, Сабо, материјалном помоћи, приложивши 42.282 Фор. Доцније било је преко 30 др, приложника, који су дали око 100.000 Фор.