Učitelj

818 мисло

иста сила огледа и код физиолошких појава нервног система, где игра таку важну улогу да се нервна струја и електрицитет могу сматрати као једно. Сваки нерв, мора се сматрати за извор електричне струје, која се јавља и образује у њему самом из покретања безбројних електро-моторних молекила. Нерви су дакле, не као што се то пре држало, само преносиоци, већ и самотворци или самопроизвођачи електрицитета, који се образује у кичменој мождипи и нервима помоћу промене материје. Врло тачна изучавања утврђују да се у первима произведени електрицитет умањује или се баш и са свим губи, чим се нерв доведе у надражај, или (што је једно исто) чим учини каку Физиолошку функцију. И обрнуто: када нерв не ради, онда се у њему находи сила електромоторне делатности. Овим се непобитно доказује, да се нервна делатност, то јест нервна сила, изједначује са преобраћеним електрицитетом; и да је нерв један од оних безбројних апарата у природи, што су за то одређени, да сакривене, мирне, непокренуте силе, преобраћају у животну _ силу покрета. И нерв то чини: у његовој унутрашњости хемијски процеси дају електрицитет, и тај образовани електрицитет, преобраћа се у первну делатност.

Но пошто се та делатност у славноме састоји у посредовању између осећаја и хотења; пошто више готово ни један психолог не сумња, да су се све психичке делатности, сви прости и појачани, сложени утисци или помоћу нерава изведени утисци развили из спољњег света, то ми стојимо близу сазнању т. ј. можемо лако извести да се све психичке делатности изводе из општег извора природне силе, и да се све могу ставити под закон одржања силе. Исто се тако не може сумњати за мишљење или за везу представа, које су изазване спољним утисцима, да су оне могуће посредством извесних Ма орија и субстрата а специјално мозга.')

Овим је доказана основна мисао као тачна, и ако је упоређење које је К. Фогт учинио врло рђаво узето. Као год што нигде нема жучи без јетре; као год што нигде нема лучења без бубрега, тако исто нигде нема мисли без мозга; делатност душевна, јесте просто једна Функција или делање мождане субстанције. Та истина је врло проста, јасна и може се доказати са безброј чињеница. -— Ацефале, (или луди рођени) јесу она деца која се рађају са рудиментираним или закржљалим мозгом. Та несретна створења, нису сповобна ни'за како људско раз-

5) 0 животу нерава, а нарочито о интересантном пшштању о нервном електрицитету изведено је популарно у делу „Физиолошке слике“ од истога писца. П свеска. Лајпциг 1875. Страна 229.