Učitelj

, НАВИКЕ | | 823

Из ових разлагања, можемо извести једну веома корисну поуку, која се састоји у томе: да у опште нашим животом и нашим радом, непрестано тежимо да: наш живот украсимо што већим бројем добрих навика, које ће нам, без сваке сумње моћи олакшати све оно, што је нама у нашем животу веома потребно и веома корисно.

Много мање бриге и тугу да требанам, па да једна добра навика. постане саставни део наше природе; док, грдно више мука и труда уложимо, да једну окорењену штетну навику, ишчупамо из венца доброх и корисних навика нашега живота, И. што је која навика, старија и моћнија све ју је теже ишчупати и искоренити.

Сад нам остаје да кажемо, шта да чинимо, са старим и давно укорењеним навикама, које би смо због њихове штетности, по паш животни организам, требали да избегнемо. Изгледа да овде ми сви у опште по највише грешимо, те ћемо се на овоме месту и мало дуже задржати.

Много њих има, који признају да је пушење дувана једна. двоструко штетна и рђава навика. То истина и јесте и ониу томе погледу ни мало не греше, али греше сви они, који мисле да ће моћи једним тврдим заветовањем или обећањем, оставити даље пушење дувана, од један пут, једном за свагда.

Случајно, по неки од таквих јунака, истина и постигне свој циљ, али ипак не без штете по своје Физичко здравље; јер навика, коју смо гајили мож да, кроз читав један перијод времена, тако се слила са нашом природом, да је просто не би смо могли из ње одвојити као нешто страшно.

И сад, одрећи се на мах једне такве органске потребе, нити је тако лака нити тако практична ствар. Треба знати и у овоме случају за извесна правила, помоћу којих би смо се, астина кров мало дужи ток времена али, насигурно и без штетних последица по наше здравље опростили једне такве навике.

У ошште треба дакле знати, да је врло старе навике опасно од једном напустити, баш и онда, кад су оне штетне по наше | здравље. Свију оваких навика треба се одвикавати полако и поступно, све више и више. Ово има и својих Физијолошких разлога, јер лаганим и поступним одвикавањем извесних наших потреба, разуме се, да лагано и поступно измењујемо и орган

и Функцију, који су служили томе, да се наша навика — које се одвикавамо — тако рећи створи, и јаче у нашој природи утврди. ;

Не може се порећи, да је и ово један од закона навике, који је још и од најдавнијих времена, а од разних научара,