Učitelj

824 НЕШТО ИЗ ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ

проучаван. Таквим сталним проучавањем, признатих научника, дошло се до позитивних закона.

Неће бити на одмет, ако би смо навели и неколико од њих.

Тако, вели Хофман:

«Не мењај на један пут навике, јер је навика, друга природа. »

Паре и Фонсагрив, такође на исти начин доказују важност поступног одвикивања штетних навика. Први овако вели:

«О тога, кад хоћемо да одступимо, од свикнутога начина живота, који је порочан и који нам проузрокује какво зло, или га одржава, треба то урадити мало по мало.» А други каже:

«Са неком навиком, ако је давнашња, бива као и са Епаманондином стрелом; ако се напрасно истргне, оде здраве са њом заједно.»

Ж ж ж

Пошто смо, на овако доста кратак начин, извели све главније, што би смо имали рећи о навикама живота у опште, не можемо, а да не учинимо једну врло важну напомену.

Свак ће признати, да свеколико тежиште нашега васпитања, лежи у сили и моћи наших навика. Упознати се са постанком, развитком и важношћу наших навика, значи: упознати се са постанком, развитком и важношћу свеколикога нашега васпитања. Умедне ли се учинити, да се код мале деце, у своје време, на лак и поуздан начин створе добри обичаји и корисне навике, то онда ни више ни мање не би значило друго што до приближити се што више васпитном циљу.

И ради тога баш, што је ово један тако важан део у нашем учитељском и родитељском пословању, сматрасмо за нужно да у нашем «Учитељу» проговоримо о њему. у

“ Марта 1892 год. —

Јагодна. =

Јов. Максимовић УЧИТЕЉ.

ере ње

НЕШТО ИЗ ШКОЛСКЕ АДМИНИСТРАЦИЈЕ.

=

Кажњавање учемичких родитеља за меуредмо упућивање ученика у школу. Нема сумње да је неуредно долажење ученика у школу једна од већих и знатнијих сметња, које ометају успешан рад и правилан ред у школскоме раду и у настави у опште. Од те