Učitelj

НИЗОЗЕМСКЕ И ДАНСКЕ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ 813

латинског и два старе историје, још засебно три из грчког језика, четири из латинског и један из историје.

Године 1878 беше дозвољено ученицима реалака, који су положили испит зрелости, да могу походити медециноки Факултет и као и гимназисте полагати медецинске државни испит, да постану практични лекари. Само им се није дало да промовирају т. ] да стеку докторске дипломе, које се добијају на унивезитетима јужне Немачке. :

На годину после тога (1879 г. допуштено је да могу походити медецинске студије и ученици четврте гимназијске класе (од прилике немачке секунде), али пошто положи тако звани литерарни испит на универзитету, који се састоји у средњој спреми општег образовања. То је учинило, те је број медециноких слушалаца од тога времена необично порастао. Државни испити у Низоземској врло су строги, тако да је 1890 год. од испитаних 36, пропало. Медецински професори слажу се: да је знање које собом носе реални матуранти довољно за, студију медцине, да су они, како се изражава један одличан клиничар: «врло добро спремљени, а то је у толико чудроватије, јер су приватно стекли знање латинског језика, колико је потребно медецинској терминологији».

6). Данске средње школе.

По закону од 1871 г. у Данској је само једна виша школа, са шест разреда. У први разред уписује се у 19-ој навршеној години. Ова се школа дели на нижу са четири и вишу са два разреда. Виши разреди су подељени на два одељка: одсек старих језика и природно-математички,

У нижим разредима једнака је настава за све ученике. У трећем разреду почињу учити грчки они ученици, који ће походити одсек старих језика, а физику опет природњаци и математичари По свршеним нижим разредима полаже се испити ту престаје математика за оне, који ће учити одсек старих језика, за природњаке и математичаре латински језик.

Оба ова одељка имају у вишим разредима. половину укупних часова заједно. Друга половина намењена је у класичном одсеку латинском и грчком, у природњачком математици, природним наукама и цртању. |

Сваки од ових шест разреда има четири часа недељно телеспог вежбања.