Učitelj

814 | МИСАО

Сведоџба зрелости класичног одељка осигурава слушање свих студија; природно математичног свима наукама, осем права и теологије. Но ђацима из природно-математичног одсека дозвољено је да накнадним испитом из латинског могу стећи право на слушање правних студија, из грчког за теологију.

У јесен 1889 год. министар просвете потражио је мишљење о томе: би ли се грчки могао избацити, а место њега да се читају у преводу дела грчка. Природно је, да би подела на два одсека морала иза тога одмах пасти.

На ово питање одговорено је двојако: једни се сложише са предлогом и још захтеваху нешто више но минестар; други одсудно усташе против новачења, желећи да се умноже часови грчком језику.

Теолози се нарочито успротивише укидању грчкога, о коме као и о јеврејском рекоше, да се не може после школе изучити

Министар је саставио нови наставни план, по коме грчки само две године треба да се учи.

По овоме плану последњи разред подељен је у класични и природно-математички одељак. Овом првом стављено је у дужност да своје питомце спрема за теологе и старе Филологе.

Крушевац Дим. С. Јовановић

МИСАО У рихнЕР

Мисао је нарочити покрет материје. Молешот.

Као год што се боја односи ка таласању светлости; као што се звук односи ка таласањима еластичних течности, тако се исто односи мисао ка неуроелектричним таласањима можданих влакана. — Хушке.

Пошто човек, материјално биће, мисли то онда и материја има способности да мисли. Холбах.

Као што је познато Карл Фогт изнео је овако трвђење: «Мисли стоје према мозгу у истом односу, као год што жуч стоји према јетри, или, као што мокраћа, стоји према бубрезима». Но ту је мисао, давно пре Фогта изрекао Француски лекар и