Učitelj

888 гласник

који су иоле вичнији у ватању и добацивању лопте Но играју је већином мања деца; одраслији врло ретко, и тад обично узимају велика, растојања, — Играју је увек само двојица. — Ова се игра Игра двема лоптама. Игра се увек и свугде, а, кад је мочарно време по највише у однику, или испод стреје, па и у соби. Игра, се ређе.

Играју је и женска деца.

: Стану двојица један према другоме тако раздалеко, како се могу угодно добацивати лоптом. Обојица имају по једну лопту у рукама. Сва је игра у томе, што бацају, добацују се, пребацују се, у исто време лоптом — овај ономе, онај овоме — и свак се труди, да увати пребачену му лопту. — И то је све!

ж

Ко није.вичан, доста му тешко иде, и често испушта, јер мора прво погледом да управи бацање к другу, а одмах за тим, и схоро у исто време, да прати лет његове лопте, и да се труди, да је увати Боље иде посао од руке, кад се обрати више пажње на удесно бацање лопте, но на ватање.

При овој игри нема никанве вике, па ни веће ларме. Ове је, што се

може при њој чути, смеј и радосни усклици. Највећа је радост, кад се

лопте сударе у лету, а то чешће бива; и то чешће, кад се не пази на то, него кад се баш то оће. Врло је лепо ову игру посматрати са стране, само кад су играчи мало вичнији.

Ова је игра сама радост и весела забава, а није ни сувише тешка. И, на први поглед, изгледа чудно, што је деца не играју чешће. Кад се мало пажљивије промотри време, кад се ова игра Игра, видеће се, да се она игра, или кад се на пољу не може ништа друго, или кад нема довољно друштва за друго што, или кад су деца другом игром, без лопте, уморена, па овом игром оће више да се одморе. И у овом последњем и лежи један, и то главан узрок, што се ова игра мало игра, а на име у томе, што она захтева врло мало покрета и тела и духа. — На против очи имају у овој игри једно особитог рода веџбање, а на име: праћење покрета две ствари у исто време, а у противним правцима, што очи брзо и јако замори — и у овоме лежи други узрок, што се ова, овако лепа игра, тако мало упражњава.

• —>+6—-——

С РГАТРИСТИНЊА

ови

Школе у Угарској. — 1888 г. било је у свима основним школама, 1,950.879 ученика, а год. 1889 било је %,015.612, Од 1369—1889 г. попео