Učitelj

ДЕЧЈЕ ИГРЕ 887

рн__________

Оданде, где је лопта застала, заустављена, баца сад неко од оних к овима овамо, довикнув: „Пази“ !... Ако је ко уватио лопту, баца се одатле, где је он стојао, и то, што је могуће пре, док се они на противној страни још нису разредили за ватање, према овоме месту, одакле ће сада да се баца. -

Оданде пак, где ови зауставе лопту, бацају је к онима онамо, а онда они овима, и тако увек, док једне не притерају до краја — тог простора, __ а то се каже „Притераше цара до дувара !“

Кад тако притерају једне до краја, онда иду опет сви на средину, мењају се с местима, и опет започињу игру из нова, само што сада бацају прво они, што су изгубили игру, што су претерани до краја. — По некад се уговори, да побеђени пренесу победиоце на леђима донде, одакле је последњи пут бачена лопта.

ж

У овој игри рачунају за најбољег играча онога, који је најснажнији и највештији, да баци лопту далеко, и не у руке најбољих. Обично најјачи бацају, а слабији заустављају лопту.

Карактеристично је код ове игре, да ве не виче млоге, да више влада тишина. Значајно је, да свак мора пажљиво да прати цео ток игре, и, - без цареве заповести, да се на време примакне у напред, или да уступи натраг, према томе, гдо су лопту зауставили, како је лопта бачена онамо, и где је с противне стране заустављена; јер обично свака страна гледа, да не да оној другој страни времена, да. се разреди за ватање лопте, према овом месту, одакле ће тад да се баци. Она друга страна пак труди се да то постигне, не испуштајући ни тренутка из ока све, што с лоптом бива. Тако су при овој игри обе стране у непрестаном умереном покрету и телесном и умном.

Осем итрих и одлучних покрета при ватању, враћању и заустављању лопте, где ноге играју главну улогу при заустављању, а очи и руке при ватању и враћању, и осем јаког покрета десне руке оних, који бацају лопту — при овој игри врше се још у друга два важна, и особите врсте веџбања, од којих је једно трчање натрашке, а друго је брзо одлучивање, које се мора вршити без дугог размишљања, и одмеравање, где треба стати, да се дочека лопта, која ће од новог места бити бачена, те изгледа, да овом игром мозак добива вилме но тело — имајући у виду све играче.

(Са овом је игром слична и игра „котрљање котура,“ у којој на исти | начин, ради више тело, но дух. (Ова ће игра бити доцније изложана.

20. Пребацивање с две лопте (Забележено у Трстенику). За ову итру —

не треба млого простора, 10 до 15 корака у дужину, и два три корака у ширину, и нужна висина. Често се игра и у однику. — Играју је ови,