Učitelj

НОВЕ књиге и листови 395

Кобиљу, за тим је премештан у ова места, пожаревачког окр.: Кличевац. Крепољин, Брадарце, Зеленике и Дрмно.

Пека је лака земља овом трудбенику наше основне школе !

озаозјеесе

НОВЕ КЊИГЕ И листови

—-—>-==——

Како ћеш сачувати живот и здравље своје деце. — Од др-а Ернеста Брика, бив. професора физиологије на, бечком универзитету, превели др. Станоје Нешић и др. Станојло Вукчевић срески лекари. Т књига. Пожаревац, штампарија Мих. Костића, 1892 Стр. 128 мале 49, цена 1 дин.

Кад су наша два добра лекара нашла за нужно, да преведу и штампају ово дело једног бив. проф. на бечком универзитету, то је већ довољна, гаранција да је књига добра. У овој 1 књизи има : О дојењу мајчиним млеком. (О неговању одојчета у опште — Каква треба да је дојиља — Вештачко одгајивање мале деце -- Мешовита храна (месо, биље и маст, зачинци, пиће ошшта правила) — Стан и летњиковац или борављење у селу. Из овога се види о чему се говори у првој књизи овог дела. Друга књига истог дела, како преводиоци јављају, штампа се већ. — Залишно је препоручивати ову књигу, кад је она сама собом за препоруку, тим пре, што наша књижевност у ошште је сиромашна делима ове врсте.

Редадозк! јазик. — Зове се нов лист за учитеље и пријатеље школе, који је почео излазити у Беловару (где излази и „Нови Васпитач“). Р. гјазе излази | пут на месец, цена му је на годину 2 Форинте. Уредник је Отокар Зобунђија, учитељ у Вирју. — Први број имао је ове чланке: Мисли о женском васпитању; Неколико речи о телесном васпитању деце; Прилог к образовању учитеља; Вести, Дописи, Сваштице, Књижевност. Ми овај лист нисмо добили, те не можемо за сад ништа казати о томе ка“ кав је, само нам се чини да би за један Беловар било много два педагошка листа, кад би било среће да се и Срби и Хрвати могу служити истим књигама и листовима. Онда би и Беловар место „Н. Васпитача“ за Србе | и „Р. гјавшка“ за Хрвате -— имао један заједнички лист, који би, ако не више, оно за цело могао вредети колико поменута два.

Телесно васпитање. — Од Сретена М. Аџића, које смо ми приказали у 8. св. овог листа, и „Отаџбини“ у мајској свесци приказује и препоручује најтоплије. Поред осталога на крају се вели: „Учитељи и родитељи треба не да прочитају. него да науче на памет све што је у тој књизи, _

јер она садржи у малом оквиру своме све што савремена наука пружа човеку да очува м осмнажи овој подмладак и да га оспособи за вредна и истрајна раденина“, Тако вели, „Отаџбина“, тако (по свој прили) пише њен уредник др. Милан Јовановић, лекар. Међутим други Милан Јовановић —Ба-