Učitelj

894 ПА С и

човечанства, већ на против оставило је ум и осећање својега ученика санљивима и увелима. У осталом на умно образовање Илије Илића имали су великог утицаја и родитељи, који су пооштравали изостајање од учења свога малолетног сина. „Данас нећеш ићи Немцу; у четвртак је велики празник. Што су ти то данас очи нешто мутне» Да ли те не боле штог Поседи ову недељу код куће“ говорила је мати Икици, док је ишао у школу код Штолца. Ето те главне узроке постанка и развића лености изнео је Гончаров. По речима професора Каптерева у Гончаровљевом објашњењу лености има једина празнина у томе, што нису предочене наслеђене органске особине, урођене наклоности према, лености, јер леност није никакав искључиви проналазак личности за време њеног свесног живота и рада, него има свој корен у самој природи човековој, у нарочитим особинама његове Физичке организације.

нв = —_________

ДОБРОТВОРИ

ова

Лила Стојковићка, жена пок. д-ра Пере Стојковића, у Сомбору, по жељи свог пок. мужа, завештала је српском народу на просветне циљеве око 50.000 Форината.

Урош Јовановић из Сомбора. преминуо је 94 маја о. г., а оставио је 15.000 Фор. Друштву Св. Саве.

Тоша Зеновић из Н. Сада преминуо је 1 јуна о. г., а оставио је на просветне циљеве 18.500 Фор. Од ове суме дао је 1000 форината, срп. учит. конвикту.“)

Марија Снарлота, рођ. Лукач, преминула је пре неког времена у Темишвару, оставивши 50.000 Фарината српској православној општини у Темишвару.

Слава добротворима, који тако обилато помажу корисне установе свога народа !

о онафо—————

ЧИТУЛА

~ алуе—

Никола Нешић, учитељ у Брадарцима, (окр. пожаревачки), умр'о је 8 марта о. г. Покојни Никола родио се 1856 г. у Брадарцима. Свршио је 5 разреда гимназије и постављен за учитеља; доцније положио је теориски и практички учитељски испит. За учитеља постављен је 1875 год. у селу

') С овом вумом имаће конвикт преко 17.000 Фор. То је леп успех за ово кратко време.