Učitelj

РАД МЕСНИХ ЗБОРОВА ; 857

код наших учитеља, да никакве користи неће имати ако постане члан и прима љист. То значи: „да занаџија свој занат без алата упражњава, а ако му се која алатка поквари, пе треба је оправити пили новом заменити“,

С' друге стране опет, збору космајских учитеља може служити за „пожваљу што, ни једне године овај збор није имао већи број редовних чланова нити већег рада, до ове године. Према томе изгледи су, да ће „даљи радови овога збора бити обилатији и већи; као и то, што и много чланова има који томе теже, да се састанци много чешће држе п на њима о школским радовима и питањима расправља.

Оволико о раду збора космајских учитеља за 1898. п 94, годину.

ЗдуУБр. 22 22. маја 1294. год. Председник Рогача збора космајских учитеља Петар Ј. Попосић Деловођ,

Алексије Ђурђић,

Овај пзвештај прочитан збору на 1Х састанку у Сопоту и збор га је примио као добар. ( У

чланови: Радивој Ковачевић, Живота Ђорђевић, Драз. Ст. Ђурђевић.

ИЕ За ЗЕТА У ОРАДУ БРЗО-ПАЛАНАЧКОГ УЧИТЕЉСВОГ ЗБОРА у години 1898. и 94-0Ј.

Збор је имао 12 састанака; један претходни п 11 редовних.

На претходном састанку, 19. септ. 98. г. образован је збор; пза"брата управа: за председника г. Драгољуб Миханловић, за подпредседника г. Алекса Васиљевић, за деловођу п благајника Дим. Д. Поповић, за одборнике: Милоје Илић, Никола Нихаиловић и Војислав Џантелић,

Г редов. састанак држан 3. окт. 1898. г. у Брзој-Паланци; настављено уписивање у чланство и полагала се претплата на „Учитељ“ п улог члански; решено да благајник прикупља чланове за књиж. задругу.

П редов. састанак држан 10. окт. у Б. Паланци; разматрао је нека места у закону о осн. школама поводом писма Гл. Одбора.

ИТ састанак држан 17-0ог окт. у Грабовици; на коме је држао предавање Никола Михаиловић у својој школи, у 1 раз. крајински округ, у ТУ писмено рачунање, а у Г-ом п П-ом писмени задатак из срп, језика. Предавање није примљено као угледво.

ТУ састанак држан 14 ог новем. у Б. П. читана су писма Гл. Одбора, п по њима учињено што треба. Дим. АД. Поповић чита свој рад „Патрпоте п патриотизам“ (овај рад штамџан је у „Слободи“ 134 6. 98).

«