Učitelj

ПРЕДАВАЊА [58

Шта се говори о бунару у првој реченици % Да је дубок. А у другој о влупи% — У трећој о перуг —

Упамтите: оно што се о подмету говори, зове се арирок.

Шта се зове прирок% — Понови ти, ти.... Шта је прирок у првој реченици # — А шта у другој, трећој“ — При том ваља подвлачити прироке.

После овога пек замисле сви по једну реченицу, па један од најбољих ђака да каже своју реченицу и да је сам напише на табли, а друге за то време пропитати за њихове реченице; па кад буде готов онај на табли, онда ваља са свим исправити, ако је што погрешио, а за тим да покаже шта је подмет а шта прирок, па их подвући.

На крају предавања, треба да дође опште пропитивање:

Шта је реченица; — Шта мора бити у свакој реченици“ Шта је подмет% — И шта је прирок 2

Доцније при читању појединих чланака ваља по кога ученика, кад сврши читање, натерати, да смисли једну реченицу и да напише на табли, а с другима продужити читање; па кад напише, онда опет са свима пеправити погрешке и питати за подмет и прирок, а у исто време упутиће се ученици на правилно исписивање својих мисли.

Октобра 1894 год. Власотинци. Мих, К. Михаиловић

_______-_ оазвјвесе=————

ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

У

Педагошки семинар при универзитету у Јени.

У суботу 22 октобра, ове год., отпочео је да ради за овај зимњи — семестар академски педагошки семинар у Јени.

Није без интереса да се и читаоци „Учитеља“ упознају како с уређењем тога семинара сада, тако исто и са главнијим тачкама, његова рада у току ове школске године, које ћемо добијати од нашег једног дописника.

Наука о васпитавању је готово у целој Немачкој најбоље заступљена на универзитету у Јени, где на тој науци ради чувени професор педагогике Д-р В. Рајн. Но што је од нарочите вредности, то је рад тога професора не само с катедре предавањем научне теорије већ и практичним извођењем тих планова у педагошком семинару и у основној школи за вежбање, која постоји уз универзитет.