Učitelj

154 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛАД

У низу духовног напредовања, духовног развоја човечанства заиста. је било много планова, који су само с тога пропали, што им се вредност није на пракси опробала и признала или бар који нису имали прилике да то учине. Тако би, без сумње, било и с педагошким плановима научног правца у педагогици, да њихова примена у пракси није показала сјајне резултате прво у веџбаоницама семинарским, а после и у свима школама, које су на тој основи уређене. И професор Рајн заступа тај правац научне педагогике, који је засновао Херберт, а проширили његови ученици Цилер и Стој.

За зимско полгође је записано преко 40 практиканата из готово свију крајева света. Ту је заступљена Немачка, Аустрија, Русија, Француска, Енглеска, Шпанија, Јапан, Америка, Грчка, Бугарска, Србија и т. д. Све је те људе — разних нација и разне вероисповести — привукла у овај центар за проширавање педагошких идеја једна општа идеја -— идеја васпитавања у опште-човечанском духу, идеја моралног васпитавања, коју научна педагогика ставља као врховни циљ у васпитавању, око које морају сва остала знања и умења бити подређена. Активна, свесна, морална воља — или морални характер то је символ, који је истакнут на застави научне педагогике, то је пламен, који загрева срца њених последовалаца, те се са свију страна света скупљају, да се у овом маленом граду малене државице напоје светим њеним идејама, па да после сваки у својој нацији поради на морално-националној ПУНО О материјализму наших и будућих дана.

Практиканти се деле у редовне п нередовне. Први се практикују активно т. ј. радом, а други пасивно т. ј. посматрањем.

Активни чланови семинара или предају редовно једну изабрану струку у једном извесном разреду у вежбаоници или џак чине препарације из разних појединих предмета, које се прво заједнички читају и претресају, а за тим у вежбаоници практички изводе. Даље, ти чланови претресају и сва готово педагошка питања времева као и педагошку и школску литературу у конференцијама. Но осим тих и томе сродних вежбања из наставе, у тој се вежбаоници изводе и нарочити задаци, које има да врши управа с децом и непосредно васпитавање (н пр. при школским свечаностима, путовању ит. д).

Вежбаоница је уређена тачно на основима научне педагогике. Настава се дели у две главне половине, које се у осталом само теоријски разликују, али које су у пракси тесно скопчане тако, ла образују једну целину обухватајући целокупни круг мишљења, целу унутрашњост васпитаника. Прва половина наставе развија друштвено опхођење и изазива саучешће и то је историска настава у ширем