Učitelj

162 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

питачу» (1891—1898) и једна у „Босанској Вили“ за 1892 годину. Две су забелешке нове, први пут у овој књизи штампане.

О вредности књиге немамо шта много да речемо. Већ и с тога, што су већини наших читалаца познате бар неке од ових зибележака, није потребно да им о њима много причамо. На првом месту, забелешке су ове занимљиво и лепим језиком писане, тако, да је ова књига управо зборник лепих кратких прича из дечјег и школског живота; поред тога — ово су све причања, истинитих случајева, са којима учитељи и родитељи сваки дан имају посла, па биће им од вајде да, читајући књигу, виде шта је у тим случајима радио један од наших најбољих учитеља.

Најтоплије препоручујемо књигу учитељима и родитељима. Нека нам се дозволи да, посебице за учитеље, напоменемо још и то, да они треба не само да прочитају и проуче ову књигу, већ — понарљамо — и да се угледају на писца књиге, т. ј. и сами да бележе све што је у школском животу важније, па доцнији свој рад да упоређују са пређашњим, јер само тим поређењем и размишљањем на основу тога, може се човек дотерати и усавршити у послу који ради. Ово вреди за сваки, па п учитељски посао; за овај последњи у толико више, у колико је васпитање деликатнији и мучнији посао, но н. пр. какав обичан занат.

Р.

Педагогија. Ученицама виших девојачких школа и младим матерама написала Милева Симићева, учит, више девојачке школе. Патчево 1898., стр. 77. Цена 50 новч.

Књига је ова зборник практичких упустава за матере и за оне које ће то бити. На првом месту, а у кратком приступу, вели се да је педагогија наука о васпитању и да се дели у главноме на двоје: на науку о телесном и на науку о душевном васпитању.

После приступа долази први део, у коме је реч о телесном васпитању. Без икаква разговора о телесном васпитању у опште, одмах долазе одељци у којима се говори о храни, оделу и купању, кретању, неговању чула и др. што се односи на одгајивање мале деце одрођења до поласка у школу. После овог првог долази други део — о душевном васпитању, у коме су одељци: усавршавање у меотерњем језику; побожност; послушност и услужност; пристојност и смерност; њежност и суровост; искреност, истина и лаж; дечје друштво и забављање. И овде и у првом делу прикупљена су кратка практичка упуства за матере, које су до поласка у школу — готово једини васпитачи и одгајивачи своје деце.