Učitelj

198 0 РЕВИЗОРОМ У школи

може и изненадно предузимати преглед појединих школа, кад сам нађе за потребно или кад нареди земаљски школски савет.

— Јесу ли чести премештаји учитељски; Кад се премештају учитељи и за што

— Ако неко моли за премештај, па има јаких разлога за то, а упразни се школа у месту које тражи, онда се премешта учитељ по молби. Може учитељ бити премештен и за казну, али такви су премештаји врло ретки, и врше се само онда, ако учитељ доиста заслужује да буде кажњен и после осталих казни, којима је раније био кажњен, У мом срезу од кзко сам ја надзорник нико није био премештен, а надам се да то неће скорим ни наступити. У селу В. учитељ је у неподељеној школи ево пуних 30 година. Кад је њему добро, никому и не пада на ум да га отуда креће. Не памтим да је који учитељ премештен у току школске године!').

Захвалих се искрено овом љубазном човеку на услугама и на доброј вољи да ми даде обавештења о свему што ме је интересовало и тиме се опростих с њиме.

ж ж ж

И оволико обавештења биће, држим, довољно онима који се боје да би сталан школски надзор, ако би се завео код нас, могао бити опасан по учитеље. Нема од сталног школског надзора никакве опасности по учитеље, а нико ваљда ни до сада није порицао важност његову по наставу. Да није сталан надзор користан, не би га ни уводили културнији народи; да се је показао по наставу штетан или по учитеље опасан, доиста би га укинули они народи који више пажње обраћају основној школи него ми. Па, крајње је време да и ми престанемо мудричити. Треба да примимо од туђина оно што се показало као добро. Ориђинално, а паметније нешто, слаби изгледи да ћемо ми скорим створити.

Лаз.

5) Ех, како је то у нас све друкчије, и можда по чијем нахођењу, и лепше!...