Učitelj

свака

ПРЕДАВА А

о

Једно предавање из немачке основне школе."

ЧИТАЊЕ У П. РАЗРЕДУ. САДРЖИНА ЧЛАНКА ЗА читАЊе. Шта желиш бити;

|. „Хоћу да будем градинар,“ рече Филип, када му беше већ четрнаест година и кад већ требаше отпочети да учи какав занат. _—_ „То ће бити лепо! Увек ћу бити у зеленилу и мирисавом цвећу!“

Али после неког времена врати се дома и поче да се тужи, како се увек мора према земљи сагибати и чучати тако, да га због тога боле и леђа и колена.

9. „Хоћу да будем ловац! У зелепој шуми је» рече „славан живот !“ 5

Али после неког времена врати се дома и отпоче да се тужи, како у јутру не може да поднесе оштар ваздух, који је час влажан и магловит, а час страшно хладан, те је због тога добио кијавицу.

3. Допаде му се да буде рибар. „На бистрој и јасној речици пловити у лаком чунићу и без умора извлачити из воде мрежу пуну рибама — то је весело,“ рече Филип.

Али и ово му брзо додија. „Не допада ми се,“ рече, уовај запат на води; већ ми је додијало, да будем једнако мокар о

4. Најпосле хтеде да буде кувар. „Кувару,“ рече он, умора и градинар и ловац и рибар да принесе све, што испослује и тако кувар има лепе залогаје !

1) Наши учитељи, који предавања из своје праксе шаљу као углед «(У читељу» на штампање, више се ослањају на своје лично искуство, него ли на принципеке за– хтеве, које наука — педагошка ставља. А неоспорна је истина, да пракса без теорије и обратно теорија без праксе нема вредности. (О тога ћемо овде упознати читаоце о једпим предавањем из немачке основне школе, које је познати примењивач научне педагогике (6. Вамег пустио у «Решвсће Вјанег Ки. Ета. Џпбеггеће од ове год. Бр. 48., а које је израђено према тим принципеким захтевима (формалним ступњевима) научне педагогике.