Učitelj

214 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

књига је корисан путовођа и ђацима учит. школа, као и ученицама В. Ж. Школе, који држе предавања и пре, него што постану учитељи и учитељице.

Држећи да је истинита ова мисао: познати и омрзнути што не ваља значи приближити се онбме што ваља, ја ову књигу топло препоручујем како онима код којих је настава у школи правилна, тако и онима, код којих је свако предавање погрешно; како онима, који љубављу васпитавају, тако и онима који са највећом мржњом и 10садом улазе међу своје ученике; како учитељима, тако и проФесорима, јер сам уверен да ће у њој наћи пуно поука и много сопствених махна. Јовић.

Пољопривредни календар. — Издање „Српског Пољопривредноз Друштва.“ Уредио Паја Т. Тодоровић — Год. 1895. годину ХПТ. Цена 50 пара дин.

У овим календару — који је велики |) штампаних табака — има — сем календарског дела, који је врло марљиво израђен; сем извода о поштама и телеграфима и потребног извода из закона, о државним таксама; сем бележника за поједине радове преко месеца и сем месечних радова, којих би се требао да придржава сваки пољопривредник — и нарочито обрађени ови чланци:

| О правилном припремању земље за сејање на њивама и о справама за то.

2. Шта се постиже „ухрштањем“ код стоке, и како се овим начином до жељеног циља доћи може.

3. „Метиљ“ код оваца, предохрана и сузбијање истог.

4. Подизање винограда помоћу калемљења на сталном месту.

5. Општински расадници и користи од њих.

6. О сађењу воћака поред путева.

7. И пољопривредник треба да води рачунске књиге.

8. Којим би се занатима поред свог тежачкога рада, могли занимати наши пољопривредници.

9. Мерење стоке и Матијевићева пантљика за изналажење „живе тежине“ код говеда.

0. Мислите и на итице! 11. И гора има свога сајбију.

Сви су чланци пажљиво обрађени, сви корисни за садашње прилике. Већина их је ради веће јасноће објасњена и потребним сликама. Последњи је написан у Форми приповетке, са том тенденцијом да је и грехота гору сатирати.