Učitelj

ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 915

Сем побројаних чланака има пуно корисних бележака, потребних пољопривреднику — ва њима долазе: Подаци и таблице из свих грана пољске привреде, тако:

Подаци из ратарства, градинарства и ливадарства.

Подаци из сточарства, пчеларства, свиларства и рибарства.

Подаци из винодеља.

Подаци из шумарства, и

Подаци из управе добара. Сви су ови подаци са потребним таблицама потпуно објасњени, сви су потребни пољопривредницима. У њима је прорачуњено све, што је потребно и нужно пољопривредник да зна. На завршетку долазе: Привредни заводи и установе како у Србији тако и у свима српским земљама. И напослетку списак пољопривредних књига и новина на српском језику.

Календар је израђен пажљиво, садржина му је одабрана и корисна, а цена тако ниска да га може набавити сваки писмен пољопривредник. Друговима — учитељима — стављамо у аманет да овај календар. као корпену књигу — у својој околини препоруче. Те

6) Реферати о педагошким листовима Скоја. Лист за учитељство и пријатеље школства. Уређује издаје М. Вуковић. Година У. Излази у Осеку месечно један пут, 2 годишња му је цена 2 фор. и 30 новч.

Број !1., за новембар 1894. — Садржина: Што мањка хрватским учитељицама % Два предавања из читанке. Писмена, одбидба (одузимање). Краснописна обука. Толстојева педагогија. Школство на земаљској изложби у Лавову. Домаће задаће у пучкој школи. Дјечије игре. Енглеске школе. Кућинства. Књижевност. Вијести. Листовница.

Што мањка. хрватским учитељицама 1 Ол Д., сеоске учитељице. У хрватској педагошкој књижевности нема списа о женскоме ручном раду. Настава у ручном раду била би боља и напреднија, кад би имали солидно дело о томе, написано поврх тога у народноме духу (а да не буде само препис страних списа, којима се и служимо обично). Ми, хрватске учитељице, треба да порадимо, да добијемо у руке такво штампано дело, како би унапредили један тако важан предмет за женску децу, као што је ручни рад.

Толстојева педалљогија. Овај је чланак прештампан из „Обзора.“ Чувени руски књижевник и Философ напада на сувремене школе, сматрајући их за жестока пасиља против слободе, против природног и слободног развијања људског. Приморавајући нова поколења да се