Učitelj

ШТА СЕ СВЕ МОЖЕ УЧИНИТИ У школи 719

== = ——

школе заменити књижевним језиком, који треба да обради над свима наречјима. Непојимањем тога многи учитељи веле својим ученицима: „то је погрешно,“ „није тако“, „то није српски,“ што је извесно заблуда.

Ш.

Што ученици у школама где језик доста одступа од књижев, језика, не говоре књижевним језиком или што је утецај школе на поправку говора доста слаб или никакав, као што се из торњег види, не може се сва кривица свалити на школу. Савршенство правилности говорне јесте само циљ или идеал, коме се има тежити и који се не може потпуно постићи. Па не само основна школа, већ је редак случај дасеи у највишим разредима гимназије не види врло јак тип месног говора. За ово нам је пример и овд. гимназија. Али донекле има за неуспех и основна школа подоста прекора да понесе. И ако би друкчије било кад би кућа и околина књижевним језиком говорили: школа би мање имала око тога посла, а овако је школа у врло незгодном положају да одучава, а наша народна пословица вели: наука је једна мука а одука две муке, те школа има да се бори са две муке. Ну, то је баш пробни камен, да се види колико школа вреди. Доиста је лакше, чини ми се, једног Влаха научити правилном књижев. језику но одучити једног Врањанца од свог го-. вора, јер код последњег велика сличност с књижевним језиком прави збрку, док код првог тога није Па и ако је тако тежак задатак школи у оваким приликама, опет иста мора показати много већи успех у предавању матерњег језика но што та сада

показује. Тај неуспех јасно сведочи да многим наставницима није позната важност а ни метод наставе у језику — Српском језику.

И ако наша педагошка књижевност није богата, већ тако-рећи тек је у повоју, опет најнужнијег учитељ може наћи у методикама, а и ретки су, бар у последњим 1одинама, учитељи који нису слушали Џедагогије код признатих наших педатога; па и поред тога и ако има млађих учитеља, данас више но оних старих, опет се слабо види напредак! |

Да бисмо показали шта све треба урадити у настави Српског језика у основној школи нужно ће бити, да се види како се данас предаје, те ће се знати узрок овом слабом или никаквом утецају школином.