Učitelj

152 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

чуна, прирезе школске само по имену, — то не значи ни мање ни више, него се играти просветом.

Моје је дубоко уверење, да наше основне школе храмају, 9 скудевају и болују не због тога, што илрод ва њих мало плаћа, него за то, што се онај новац, који он за њу плаћа, не стиче у школеку касу.

Дешава се, истина, да народ негда, и то само местимице, поткреше школски буџет. али он то не ради за то, што просвету не цени, што школу не воли, што писменост презире, већ поглавито због тога: што му се нигда није рачун о утрошку показао, што он види да се тај рачун и не води, и што опажа, да се у касу школеку забадају нечисти нокти.

А за то је, видите, крив закон о основним школама, који за ове ствари нема никаквих јасних одредаба.

Унесите јачу контролу, строжију одговорност и прегледност тачних рачуна школских, па ћете видети: да је, за потпуно подмиривање свију школских потреба, довољно ово, што се сад уз по: рез од народа купи; а, тако исто, уверићете се: да ће народ дати и више кад му се затражи, чим се увери, да ће се новац употребити на доказане потребе, а не на набијање џепова рђавих људи.

_________. == ф === ф фи

КЊИЖЕВМИ ПРЕГЛЕД

—>——

а) Реферати о педагошким листовима.

На помопце матерамљ. Педагошки, листа, посвећен питањима василличвања деце до школског узраста. Излази у Петрограду 9 пута годишње. Година 1.

Свеска 3., за месец Март 1895. год. Садржина: Природна

област утицаја — Опасан ручак — Прва помоћ деци, док лекар не дође — Храна разне врсте за сисанче — Разне вести Библиографија. Спавање детета. (Једна од разних вести). — Др. Фирст је

проучавао важност спавања у дечјем животу, и да чујемо шта он о томе вели. У првим годинама дете живи биљним животом; размена материје, напредовање у снази, даљи развитак још не.