Učitelj

878 ПЕДАГОШКИ ПРЕГЛЕД

Док ми замерамо свечаним прославама, дотле Французи оће и отуда да извуку науке за своју омладину. Одушевљење, француско одушевљење не сме никако малаксати. Више одутевљена, не би ни нама било на одмет. Оно би требало само да буде мало трајније, дужега века. Зашто се не бисмо угледали иу овоме на Французе, и ако је ово ситница;: Не велим, да се патриотизам, буди само заставама и кићењем. Не, али бисмо се и њима могли у васпитању и настави користити. Оне су симбол снаге народне, симбол живота државног. Са заставама су, нераздвојно везане славне победе народне. Французи оће заставама сада, да опомену децу на њихову улогу некад.

Код нас се прослављају само неки догађаји из скорије прошлости наше. Неки су чак и сувременици дечији. Памте их; њихове се последице и сада опажају. Али у нашој историји има доста скоријих догађаја, којих би се требало срдачније сетити, које би требало достојније прослављати. Тиме бисмо у омладини подизали народни понос. Зашто уз 1810-ту годину не прославити 18042 Ако не баш подједнако. јер ни последице догађаја из тих година нису једнаке, опет се не сме сасвим заборавити 1804 год. Девет година херојскога рада, заслужују да се чешће помињу, да се многи догађаји из њих прослављају. Апстрахујући, ако оћете, рад главне личности у тим годинама, оне су опет испуњене патриотизмом, пожртвовањем, јунаштвом. Слава би српска доцније стигла на Љубић, да није ударила преким путем, преко Мишара и Равња! Ми не прослављамо дане наше славе ни на једном од тих места. Па и најновији догађаји у селима се и не помињу, или никако се не прослављају. Никакво није чудо, што и деца и “одрасли у овим крајевима обележавају дане борбе српске у 1878 год. временом, „кад је Србија заступила.“ Па како се прослављају дани смрти Вељка, Синђелића и Рајића; У овом тројству наше новије историје оличено је све, чиме се поносимо. У Вељку јунаштво, у Синђелићу понос, у Рајићу пожртвовање. Зашто не бисмо о данима смрти њихове испричали свој деци у школи њихов живот> Зашто не црпемо поуке које нам се отуда пружају: Покушајмо то. Ако не буде врло велике користи, штете поуздано бити неће. Косово нам показује како је штешна песлога, а бој на Марици, докле може да дотера небриса сриска.

Да не ређам више. Наша је историја препуна важних догађаја. Помињимо их, често их помињимо. Потстичимо у деци љубав према земљи, осудом онога што не ваља, похвалом онога што је за похвалу. Угледајмо се на Французе. Патриотски народ