Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕТ 879

француски је искрени заштитник слободе угњетених. Угледајмо

се на њих, јер нама, слободним Србима, треба више патриотизма; слободе треба нашим неослобођеним сународницима.

22. априла 1895.

Врања. |

Љуб. М. Давидовић.

о ц

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

а

а) Реферати о књигама.

Вобепса. Когћеду ро зкојаћут а реше! раедасошекеп ; госик Г 1894., изрогада! ргтоћ. Пт. Јап. У. Хоуак, Брви Рефећл Котшепзкећо сјв. 4. — Праг 1894 г. издање друштва „Рефећт Котепзкећо.“ Стр. 252, 80. Цена 2 Фор. за чланове | Фор.

Мислим да ће интересовати читаоце овог листа, ако им прикажем овде ову чешку књигу, јер се у њој, поред осталога, говори и о сриској просвети и књижевности.

Књигу ову издало је прошле године друштво „бес Котепзкећо“ (наслеђе Коменског). Ово Друштво постоји од пре десетину година, а доста је слично „Хрватском педагошко-књижевном збору.“ Циљ му је да издаје ваљана педагошка и друга научна дела, школске књиге, књиге за младеж и разна наставна срества. Уз то приходима својим потпомаже друга два засебна фонда за сирочад учитељску.

Чланови овог друштва су учитељи, професори и разни просветни одбори. Поједини чланови плаћају 5 фор. а корпорације и одбори 10 ф. једном за свагда. За ово пак чланови добијају свако друштвено издање по цени коштања, што обично износи око половине продајне цене. Чланова има до сад преко 1000.

Прошле године друштво је штампало горе-именовану књигу (Вобепка — годишњица); а у њој је врло леп и врло корисан преглед кретања тросвеше и педагошке лилаературе, како у Чешкој тако и у осталпо словенскиг народа и неких др. народа.

Нема, мислим, човека, који се бави школом или књитом, а да га не би интересовала књига у којој се говори како се кре-