Učitelj

884. КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

што ми простор у овом прегледу не дозвољава да подробније изнесем шта се у овом одељку износи о школама поменутих држава, јер би то и читаоцима овог листа било од користи, пошто би се укратко упознали с уређењем школа поменутих земаља.

Као што читаоци виде у овом одељку говори се и о српским школама. Писац врло правилно истиче да је код нас велика сметња напретку школа то, што се учитељство тако много и често премешта, што се лако чине отпуштања, што надзор није сталан и тд. Даље писац износи како у Србији врло мало деце иде у школу. Он износи статистику нашу од 1890 г. према којоју нас од 280.365 мушкараца није било у школу записано 222.544: а од 266.382 девојчице није било у школу записано 256.158. Школу је дакле походило од толиког броја деце само 60.000 мушке и 10.000 женскн деце, а то је тек 12%. — Како страшно звоне ове цифре и мени, који знам наше прилике. камо ли онима где је настава не само обавезна на папиру него и у ствари и где би се тако рећи, као на чудо какво могло указати, управо тражити, дете које не иде у школу, као што је то н, пр. у Чешкој.')

Према овоме мора изгледати да смо н.пр. и од Бугарске много изостали у просвети.

У. Преглед закона и законских наређења у год. 1893. — У овом одељку само су побројане законске наредбе које су школ. управне власти издале у поменутој години. А такав преглед је такође сваком чешком учитељу од знатне користи.

У!. Стање и рад учитељских друштава у Чешкој, Моравској и Шлеској у год. 1893. — У овом одељку се говори о разним учитељским друштвима. У поменутој години ових друштава било је у Чешкој 111; у Моравској 44; у Шлеској 3. Осем ових друштава још је 7 друштава заједничких за све учитеље поменутих земаља, као што је „ред ћу; Котепзкећо“ друштво за узајамно помагање у болести и смрти. конвикт за синове и кћери учитељске, за сирочад учит. и т. подобно.

На крају овог одељка изложена су главнија питања, која су у појединим учит. друштвима расправљана у току 1895 г. и то · из наставе појединих предмета, разних односа школских и т. д. Број ових питања је врло велики (око 700) и врло разноврсан.

') У Чешкој од 675.000 деце дорасле ва школу, не иде у шкољу само 8.259 и то је ослобођено само услед слабости и болести,