Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД ; 885

УП. Рад земаљских нар. скупштина за основ. школе. У овом одељку изложено је шта је за школе рађено на зем. сабору Ческом, шта на моравском, а шта на шлеском. Одељак је овај такође пун интересних ствари, јер се у њему излаже шта се кад на сабору о школама решавало, какав се глас на сабору подизао шта је и како од тога усвојено а шта не. Такође се овде износи статистика о школама.

МИ. Преглед чланака у учитељсним листовима у г 1893. У Чешкој и Моравској излази више од 10 учитељских листова. Важнији чланци, који су у њима излазили, у овом одељку су систематски изложени, те се у прегледу лако види о чему је писано и у ком листу. Већина учитеља не може примати и читати све учитељске листове, а кад коме устреба да види шта је и где писано о неком питању, то у оваком прегледу лако нађе. Књига о којој овде говорим и овим је учинила својим читаоцима велику

услугу.

1Х. Књижевност за младеж г. 1893. — Пре свега ваља знати да у Ческој закон наређује да свака школа треба да има нарочиту књижниљцу ва ђаке из које се деци књите дају на читање. И ово није само тек написано у закону, него је то и остварено. Кад вам учитељ које мање и сиротније школе рекне да му је ђачка књижица сиротна и мала, ипак знајте у напред да је ту око стотине комада. Већ веће и боље школе броје их на више _ стотина.

У земљи где се овака брига води о том да младеж чита, допуњава и проширује школско обрезовање, разуме се да је књижевност за младеж велика и да напредује. А друштво које је хтело у књизи о којој говорим да баци поглед на све што се тиче школе и учитељства, разуме се да је поклонило пажње и књижевности за младеж. Као год штосу у другом одељку приказане књите за учитеље, тако је у овом одељку у кратко приказане преко 70 разних књига и листова за младеж. То је изашло само за годину дана. И то још није све, јер писац овог одељка) на крају вели да још многе књиге за младеж које су ове год. изашле нису на време дошле уред. до руке, те нису ни могле бити овде приказане.

ђ) Познати писац књига ла младеж Ј. Доленски и уредник најбољег дечјег листа („Куби пладеле“) кога такође издаје друштво „реше Котепзкећо,“

УЧИТЕЉ 56