Učitelj

886 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Х. одељак је последњи и у њему се излаже рад друштва „Пефсјм! Котепзкећо.“

Из досад наведеног читаоци могу видети каква је садржина ове књиге, могу видети како је пажљиво и свестрано у њој учињен преглед свега оног што се у Чешкој радило за народну школу и учитељство, као и онога. шта и како у том стоји код других народа.

После овога залишна је свака даља хвала и препорука, коју бих чинио овој књизи. Она се својом садржином препоручује сваком учитељу и сваком другом кога интересује школа и књи-

жевност. д ЈН.

Одговор на реферали „Основ. иастава у краљ Србији“ од г.Д., илпампат у 16 свесци „Училеља“ за тек. год.

Референат у начелу замера поменутој књижици: „што јој је оквир сувише скучен, стил теретан, слаб језик и погрешна пунктуација, не износи ништа ново, већ само оно, шлпо је већ толико пута на много ширим основама, с критичнијим погледима, и већим успежом изнесено у „Школи“, „Учитељу“ и многим другим нашим листовима и часописима

Да разгледамо, да ли је ово у ствари. Ако је писац реферата с пажњом прочитао предговор књижице, могао је видети: да је она намењена ширем кругу читалаца, а не стручњацима; видео би даље у њој, да сам ја покушао, да један део оног, што као десетогодишњи учитељ знам о нашој основ. настави, оно што је од највећег интереса за шири круг читалаца, изнесем њима у заокругљенијем облику, држећи: да оваквом раду не само има. места, већ, да ће бити и од користи. — Скрећући један поглед на основну наставу пре 25 год. износећи наџретке учињене у њој, стање у најновије доба, мане и недостатке њене, као и нужне реформе, које би требало учинити у њој, намера ми је била, да у краћем облику изнесем што видније, колико смо за последњих 25 год. у настави коракнули напред. Да ли сам у овоме покушају успео, то ће оценити читаоци.

Дакле, као што се види: ове књижице није ни било, да свестрано и опширно претреса питања, која су истакнута у њој из више разлога:

а, што свестрано и ошпирно претресена ова питања, изнела би огромно дело, које би било само за стручњаке, а не за шири