Učitelj

29 · РАЗМЕР НА КАРТАМА

к. м. Кад дакле воз прелази на сахат 25 К. м. онда ће до Лапова

доћи за 90:25 == 3,6 сахати.

Овакви су примери корисни и по земљопис и по рачун, а и лепи су и занимљиви.

Ја овде не написах формално предавање; ја сам само овим хтео да скренем пажњу учитеља на овај рад у школи, јер сам уверен, да врло мали број учитеља ово ради при предавању земљописа. А колико има важности и успеха видеће сваки, када буде радио сам.

М. љ В. ДЕЧЈА ИГРА — > Газда и слуга. — Сви ђаци једног разреда ухвате се за руке

и направе коло, т. ј. стоје у кругу. Два ђака одвоје се и стану у средини кола. Обојици се вежу очи марамама. Један од њих је „газда“, други је „слуга.“ Слуга је, бајаги, побегао, а газда га тражи. Газда има у руци итуру, којом удара слугу, кад га нађе.

Кад то буде готово, сви се ућуте. Сад слуга бега по колу, а газда трчи, тражи да га ухвати или удари туром. Но како су обојици очи везане, нити је лако газди да слугу ухвати, нити је лако слузи да бега. Газда кад хоће да дозна где је слуга, он викне:

= Јакове, где си;

— Ту сам! одговори слуга.

Газда на глас потрчи тамо, али и слуга по гласу газдином зна, од куда треба да се чува и одмах врда и бега на другу страну.

Кад газда слугу ухвати или удари, одреше им се очиим они иду те сеухвате у коло, а долазе друга двојица као газда и слуга. | Игра се тако продужава докле се већина · ђака не обреди, или. докле се хоће.

Они у колу морају се држати за руке и пазити да она двојица не изађу из кола. Исто тако сваки се мора чувати да га „газда“ нехотице не удари туром.

Игра је гледаоцима врло занимљива и шаљива. Они гледају како слуга, бегајући од газде, често иде право к њему, како викне: ту сам, па одмах бега и гледа да га газда не ухвати, како