Učitelj

26 МУШКОВАЊА

— Хтео си бранити учитељице.

= Од когаг — упитам,

— Рђаво сам се изразио! Хтео си их направити анђелима! Ха! ха! ха!... Учитељице и анђели!!...

— У колико се сећам то нисам ни хтео ни учинио!.. Зато ти опет велим да ти ниси прочитао ту причу!. Ја сам покушао да насликам положај једне јавне раденице у нашем друштву, и то сам учинио, Узео сам једну најобичнију учитељицу и провео сам је кроз све Фазе кроз које мора проћи као учитељица сеоска Том приликом хтедох пружити прилике онима, који воде

рачуна о просвети, да промисле мало о оним јадним ство- 4

ровима и да нађу начина како да се то гоправи.

— А што су јадни створови 2

Таман ја заустих да му одговорим, а један просед господин, који сеђаше у врх совре, и кога нисам по _знавао, ману руком на мога Пигасова и рече пружајући руком на ме: У — Господин има право!.. Он врло добро познаје и учитељство и прилике у којима се креће учитељство.

— Молим! — рече мој Пигасов — То му нисам ни одрицао. Сам је био учитељ ибаш сеоски учитељ. Али он је хтео да се умили учитељицама.

= Он је говорио истину, а истина треба да је сваком мила! Ја потпуно акцептирам његову Белу врану, -тим пре, што и сам познајем тај живот, јер сам био до сад неких дванаест пута ревизор. Живот наших учитељица по селима врло је јадан! Или мора постати Љела врана или нешто чудноватије. Ако су господа вољна, ја бих им могао испричати нешто врло чудновато из живота тих првих наших јавних раденица.

__— Молимо вас! — повикасмо са свију страна. Он сркну мало вина па поче причати:

% % ж