Učitelj

УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ 51

РАД ХП УЧИЛ, СКУПШТИНЕ која је држана 1895 год. у Пожаревцу.

Састанак ДРЖАН 30 ЈУЛА ПРЕ ПОДНЕ У САЛИ „опШт. гостионицЕ“

Мекупљени учитељи састали су се у 8 часова у одређеној згради и одатле су на позив председника Гл. Одбора отишли у цркву на призивање Св. Духа — После свршене службе Божје, учитељи ву се вратили у салу у којој ће се држати скупштина.

Председник Гл. Одбора г. Мих. Јовић заузевши своје место огласи да је ХП. учитељска скушштина отворена.

После тога г. председник преставио је скупштини ове госте;

Г. Михаила Ковачевића начелника окружног, који је у лепом говору пожелео скупштини напредак у раду наводећи, како је и сам некада био просветни раденик, па ни сада није дошао као власт да води контролу већ једино зато, што се и сам интересује за школу и наставу. Окушштина се одазвала са: живео!

За тим је г. председник преставио г. Милована Спасића државног саветника. Г. Спасић у своме говору, којим је поздравио екушштину и пожелео јој срећан рад, наводи да пре неколико деценија година није било ни 5. школа, у којима је био задовољан као школ. надворник. Јер вели, ни сами учитељи нису имали дДовољно спреме. Настава је вели била жалосна, јер се у школи учило само часловац, псалтир, читање, писање и по мало рачунање. Даље говори да без економног и моралног васпитања нема ни напретка у народу, па зато моли учитељество да на ту васпитну страну обрати највећу пажњу. Скупштина је г. Спасићев говор саслушала са највећом пажњом и одазвала се са: живео!

Г. председник преставио је г. Димитрија Милића начелника

среза пожаревачког, ан је одређен да као комесар пи И ЕЕ на скупштини.

После тога г. председник преставио је скупштини општинско часништво града Пожаревца и то: председника општине, г. Илију 'Борђевића адвоката и чланове: г.г. Љубу Филиповића, Максу Стојановића и Ивана Живковића.

Председник општинског суда поздравља учитеље са жељом да

буду истрајни и сложни у раду и да тај рад донесе користи шко-.

ли и настави. Г. председник Главног Одбора јавља, да је дошло на учитељску скупштину и приличан број наших другова из Војводине у те