Učitelj

52 · УЧИТЕЉСКО УДРУЖЕЊЕ

"и др. срп. земаља а за тим их је преставио редом. Сскупштина се одазвала са: живели.

Г. Гавра Џутник равнајући учитељ из Руме, у своме лепом и цатриотском говору пожелео је екупштини срећан рад пи братску елогу, наводећи при том, да сав рад учитеља у Краљевини Србији интересује и учитеље из Војводине и да се они радују сваком нашем напретку јер вели: срећа и напредак наш уједно јеи њихов, а тако исто срећа и напредак њихов уједно је и наш. Скупштина се на поздрав г. Гавре о'азвала са бурним: живео!

После овога председник Ка. Одбора објављује, да је на днев-_ ном реду да се изабере председник скупштине, потпредседник и секретари. Пита скупштину да 'и да се тај избор изврши аклама. цијом или гласањем. — Скушштина је решила да се избор изврши гласањем. За бележење гласова скупштина је изабрала : Васу Симаћа, Јову П. Јовановића и Михаила Станојевића. После св приступило гласању за председника.

После евршеног гласања, председнић, г. Јовић објављује, да је било 4 кандидата и то: г. Маћа Ивковић добио је 101 глас; г. Илија Миљковић 19 г. Ђорђе С. Којић, 2; иг Срета Лазаревић 1 глав.

Према томе ХП учит. скупштина изабрала је себи за пред седника г. Мићу Ивковића, учитеља у пензији. Окушшгина се одазвала са: живео. |

Председник скупштине г. Мића Ивковић, заузевши своје ме- | сто, заблагодари скупштини на поверењу е изјавом, да ће се најенерричније трудити, да оправда поклоњено му поверење.

После тога приступило се избору потпредседника.

На предлог МЕ скупштина је изабрала акламацијом за потпредседника г, Борђа С. Којића.

Г. Којић заузевши потпредседничко место заблагодари скупштини на поверењу. |

За секретаре изабрати су на предлог председника ови: Милан ( Смиљанић, Дим. Лазаревић. Благоје Радојловић, Војислав Шумкарац, Димитрије Стојановић и Агница Ђорђевићева.

Председник јавља, да је сада потребно да се изаберу два од“ бора, један извештајни и други за преглед расправе „о учитељском дому.“ :

На предлог председништва изабрати су у извештајни одбор ови: г. Јова П. Јовановић, г. Ђока Јовановић, г. Цветко Теди; чић, г. Милутив Пантелић и г. Петар Анђековић,