Učitelj

6“ ПРВА ПОТРЕБА УЧИТЕЉСКА

На послетку и сама журналистика ваљало би да ствара јавно мишљење противу ових учитељских премештаја, те да их нико и не тражи; а ако је ко крив, има друга суда и пута. ;

Ми још нисмо изгубили наду У српску свест и патриотизам, и надамо 66, да ћемо ми полако отклањати и отклонити све оно, што смета напретку нашему и угрожава будућност српску.

%

Ј. Миодраговић.

на == ВБ

ПРОСВЕТНИ ПАСТОРДЕИ

—_—

Има већ неколико година како су почели напали и на педагогију као науку и вештину, и на педагоге, и на све оно што они знају и раде. И ти напади понављали су се неколико пута, а наши служитељи храма педагошке науке пустили су, ла се ти напади шире и освајају мало по мало терен међу најпросвећенијим синовима нашега народа.

И као последица свега тога морало се појавити омаловажавање и потцењивање свију оних, који раде по принципима педагошке науке.

Последица таквих погледа јесте стално опадање угледа учитељског, намерно потнењивање њихове спреме и њихова рада и трајно понижавање Учитељске Школе, која нам из дана у лан даје неспремније наставнике и из које су већ почели излазити и таки учитељи, који су потпуно убеђени: да народу није од користи ни. васпитање, ни наука, па ни сама писменост !

Реакција на педагошки рад није се могла нигде јасније испољити него у овоме примеру.