Učitelj

86 - ПРЕДАВАЊА

Никола ! Стој код столице! Изиђи Станоје! Стој код стола ! Идите на место. -

Да жмурите! Да гледате у клупу! Кажите клупа ! (Клуџа.) Клупа ! Клупа! Кажи ти! ти! Кажите сто! Столица ! Клупа! Нека изиђе из клупе Јован! Нека уђе у клупу! Нека изиђе из клупе Петар! Нек уђе у клупу!

Жмурите! Гледајте у дувар! Кажите дувар! Дувар ! Дувар! Кажи ти! ти! ти! Изиђи ти! Отој код дувара! Стојте код стола! Код клупе! Код столице ! Идите на место! Гледајте у столицу! У сто! у дувар! У клупу!

ЗКмурите ! Да гледате у под! (Показујем под.) Жамурите! Г'леДајте у под! Кажите под! Под! Под! Кажи ти! ти! ти!

Да гледамо у таван! Кажите таван ! Таван! Таван! Кажи ти ! ти! ти! Гледајте у под! Гледајте у таван! Гледајте у сто! Гледајте у таван! У столицу ! У таван! У клупу! У таван.

Жемурите ! Гледајте у пећ! Кажите пећ! (Пећ). Пећ! Пе! Пећ! Кажи ти! ти! Гледајте у таван! Гледајте у пећ! У сто!У пећ! У столицу! У пећ! — — Нека изиђе ЏПавти! и ти! Стојте Нека изиђе Тодор! Стој код пећи! Изиђи ти! ти! и ти! Стојте код стола! Код дувара! Код столпце! Код пећи! Код клупе! Код клупе Код џећи ! Идите на место.

Ово је слика. Кажите слика! Слика! Слика! — Кажи ти! ти ! ти! Жмурите! Гледајте у слику! Гледајте у пећ! У елику У дувар! У слику! У таван! У слику! У сто! у слику!

Ово је орман ! Кажите орман! Орман ! Орман! — Кажи ти!

ти ! ти! Жимурите ! Гледајте у орман! Гледајте у слику ! У орман!.

У столицу! У орман! У пећ! У орман! Изиђи ти! ти! и ти! Стојте код стола! Код ормана! Код пећи ! Код ормана ! Код клупе! Код ормана! — — Идите на место! Устаните ! Стојте! Седите! Гледајте у сто! У пећ! У таван! У слику! Жимурите! Гледајте у орман! У под! У дувар! У клупу! Кажите, шта сте гледали! _ (Ото, столица, клупа, дувар, под, таван, пећ, слика, орман! Кажи ти! ти! -- = %

Тако у главноме, мислим, да ваља другог часа упознавати децу 'и учити да знају казати шта је прозор, врата, табла, креда, сунђер, затварати и отварати врата и прозор, писати и брисати на " табли и т, д. Истим начином треба даље учити децу у говору. А _ свему овоме много ће помоћи ако учитељ настојава да се нови ђаци друже са старијим ђацима у игри, разговору ит. д. и да се при том само српски говори, а да старији млађе у том упућују сваком приликом, Е А. Пантић,