Učitelj

ПРВА ПРЕДАВАЊА У ПРИПРАВНОМ РАЗРЕДУ | 87

ДЕЧИЈЕ ИГРЕ

Кумице. — Ова је игра у свему слична игри „газда и слуга“, коју смо донели у првој свесци овог листа. Само ону играју махом, мушка, а ову женска деца. Но и једну и другу могу играти и једна и друга деца. г

Кад играју женска деца, све се ухвате у коло, а две девојчице с везаним очима стану на сред кола. Оне су „кумице.“ Једна од њих бега, а друга је хвата Ова друга викне:

— Кумице, где си2

— Ту сам, одговори она што бега.

Бегање и хватање, као и све друго, исто је као и код игре „гавда и слуга.“ Могу имати туру. али се женска деца обично пграју без ње.

Може да се не вежу очи оној, која бега; али је боље и занимљивије, кад ву им обема очи везане. Још може она, која бега, да не одговара: ту сам, него јој се да нешто чиме Ре звецкати, Обично се за то узму кључеви на алци. Учитељ или учитељица могу дати своје кључеве од стола и ормана. Кад једна викне: кумице, где си, ова друга звекне кључевима и бега.

Кад обема нису очи везане, онда она, што јој нису очи везане, прикрада се с леђа овој другој, да јој тако рећи за вратем викне;

„ту сам“ Или јој за леђима ввецка кључевима, па врда, да је не УВА Или место“ одговарања „ту сам“ и место звецкања, ова која бега, виче „куку !“ (као кукавица). Она се приближи оној с везаним очима, па за леђима или код самог увета викне: куку ! и побегне.

(ве ове мање измене у играма може учитељ сам учинити, или то деца сама споразумно уговоре, сад овако, сад онако.

Све остало, што је речено за игру „газда и слуга“ вреди и за ове игре.

Д.