Učitelj

КНЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

Дар доброј деци. Одабране приче Фридриха Шмита. Превео Ј. Ђ. Г. Са четири слике. Пожаревац 1895 г. Штампано у штампарији Мих. Костића. Шеснаестина, страна 18. Цена 60 гара.

Познато је, да је дечија књижевност код нас врло неразвијена, јер поред једног листа, који код нас у Србији за децу излази, број других одабраних књига за дечју лектиру још је веома мален. Поред других узрока, који су сметња ширењу и утврђењу писмености, нема сумње. да оскудица у добрим дечјим књигама, није никако последњи. ( тога, није никако чудо, што свршени ђак ниже основ. школе после некокико година заборавља већину онога, што је у школи научио. Обично, таквоме се ђаку осем школских књига, ни у школи ни после школе, ништа не пружа, чиме би задобивено знање или утврдио, или по могућству проширио. Из тих разлога, свака књига добро написана за депу, може се сматрати као добитак у нашој сиромашној дечјој књижевности. У осталом за писање дечијих књига, поред спреме ваља имати вештине, или балп ако хоћете и дара. Тешка је ствар спуштати се у ниво дечјег разумевања, па лаким и лепим стилом казати све што треба о предмету, да дете може добро схватити.

Један од таквих даровитих дечјих писаца, јесте Немац, Фридрих Шмит, чије је одабране приче пренео г. ЈЕЗЊАЛЕ

У овој књизи има 30 причица и све су моралне тенденције За приче је градиво згодно узето, одабрано и занимљиво удешено да дете лаким путем добије појам: о доброти, мудрости и милосрђу, о вредноћи, племенитости и захвалности на учињеном добру, о смерности, умерености, љубави ка истини, поштењу и осталим хришћанским врлинама. Приче су кратке јер ретко која да заузима више од једног штампаног листа што је такође добра страна ових причица, јер их деца могу лако запамтити Испод

1%