Učitelj

92 КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

сваке причице изведена је морална поука у четири складна, често пута и лепа стиха, које деца лако и ва изуст могу ваучити.

Језик је у књизи чист, лак и правилан. Техничка израда саме књиге лепа је; артија је јака и добра, а цена према“ књизи умерена.

Благодаримо преводиоцу на уложеном труду око ваљане књижице а друговима скрећемо пажњу на њу, да би је својим ђацима као веома корисну препоручили.

Ивк.

Српске дечје игре, за женску децу. Скупио их и у ноте ставио Александар Јорговић. Прво коло. Награ_дила „Матица Српска“ са 80 Фор. из Фонда Јована-Наке Ст. Миклушког. Издање авторово. У Новом Саду. Срп-. ска манастирска штампарија. 1894 г. Цена 35 новч.

У овој књижици описане су 24 игре. Свака се пропраћа песмом. Мелодије су нотиране.и унесене у књигу. За поједине игре има им по 2 мелодије. Игре су описане лако и разумљиво. Извођење појединих тежих игара објашњено је и сликама. Сде које од ових игара играју се код нас, али нам је већина непозната. Мелодије су просте и лаке а лепе, ма да су многе у главном индентичне. Код сваке игре означено је из ког је места узета. Ма да има неколико песмица које су, по нашем мишљењу, незгодне за

"женску децу у оси. школи, јер им је садржина љубавна — ипак "топло препоручујемо ово прво коло српских дечјих игара, јер је њим лепа услуга учињена како гимнастици, тако и певању у осн. школи. = СТАЈЕ ћ.

Ласта, дечји лист, издаје и уређује М. Марковић. Излази у Београду месечно на табаку вел. 80, Цена на _ годину 4 динара.

„Ласта“ доноси у додатку и прерађен превод чувене књиге за младеж „Срце“ од Е. Амичиса. У броју 7, за септембар, као и у пређашњим бројевима, има више лепих прича и песмица уз које иду и добре сличице. Али оно што је од „Орца“ у додатку овог броја, ни мало није срећно испало. Места, која су прерађена по

талијанском оригиналу, непажљивошћу су искварила лепо дело Амичисово .