Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 98

Причајући о посети Дома сиротне деце у Београду, вели "се, како тамо деца при ручку дирају по јелу како које стигне, брљају рукама јело по тањиру, једу двема кашикама; а по ручку још носе по дворишту кришке леба и сира ит.д. „То беше диван призор“ вели преводилац, а одмах за тим вели: „Изгледаше прави кокошињак“ (сигурно се хтело рећи кокошар, јер кокошињак је нешто друго). Да ли је тако што било одиста и је ли дивно као кокошињак или кокошар, не знамо, само такав ред при ручку није ни у иоле уређеној сељачкој кући, камо ли у заводу једном.

Тако исто услед непажње изашло је и оно, где се прича, како је учитељ дечка (који прича овде своје школовање) учествовао у нашем устанку, а још је и сад учитељ. Ако му је онда било око 20 год. сад би имао око 100 година, а за цело не би и сад могао бити учитељ. То и деца неће веровати.

Одмах за овим прича се како је сад жив и учитељ оца оног. дечка. Колико ли је тај имао година 2

ЖКелели бисмо да све обрати већа пажња на превод, нарочито на прераду „Срца“, јер овако неће много добити донети нашој деч-

јој књижевности.

Нови Васпитач, орган за педагошку књижевност. Власник Мита Нешковић, уредник Рад. Малушевић, Излази у Ср. Карловцима у месечним свескама од 2—8 таб. Стаје на годину 8 Фор за Србију 83 динара.

Изашла је свеска за август с овим садржајем: Како да се подигну школе зграде, неколико лекција из хемије за више разр. основ, и шегртеких школа, Левана, Са ХИ скупштине Учитељ. Удружења, Преглед педагош. листова. У књижевном прегледу је оцена књиге „ЈзКизјувпо ЧибозГомје“ од М. Вуковића и извештај о учит. конвикту у Новом Саду. -

0 дванаестој Учитељској скупшт., — извешћа о раду и погледе на рад те скупштине донели ву до сад ови листови: „Дневни Лист“, „Учит. Весник“, Видело“ и „Нови Васпитач.“ У свима тим листовима рад скупштине у опите је похваљен.

, БИБЛИОГРАФИЈА « Наставник, лист проф. друштва, свеска 1 за септембар ове год, Излази у Београду у свескама од 4—05 таб Стаје на годину за чланове 6 дин. за остале 10 дин.