Učitelj

98 БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ

дин., 100 учит. добило је награду од 300 динара, а преко 150 њих одликовано је медаљама и дипломама. „Марг.“

х

Удате учитељице. — Ту скоро читасмо у страним педаг. ли стовима као реткост и особиту част указану учитељицама тиме што је једног аустриског министра жена била пређе учитељица. У томе су учитељице у Србији јошу већој части, јер за последњих неколико година имали смо 3 министра, чије су жене биле учитељице (т. г. Гершић, А. Николић и пок. Докић).

Д. ж

Школе у Босни и у Херцеговини. — Крајем 1898, школске године било је у Босни и у Херцеговини; 161 државна, 96 вероисповедних и 5 приватних основних школа, у Сарајевуи у Мостару по једна гимназија и по једна виша женска школа. Осимтога у Сарајеву јеједна техничка школа, једна учитељска школа, две богословске школе. једна мухамеданска а пруга католичка. У Рељеву је православна богословија. Осим ових завода по свима већим местима има мушких школа (Кпаћепргдегзећшеп), које тамо зову трговачким школама.

- По попису од 1885. г. имау Боснии Херцеговини 1,336.091 становника. Према томе долази на 5.099 становника по једна основна школа. Као

Просветне белешке из Русије. — Пре 17 година било је у Петрограду 16 основ. школа са 800 ученика; данас има око 300 школа и 15.874 ученика. Основне школе издржава потпуно варош и троши на њих 642.341 руб.

Од 1890. г. ради се живо у Русији на оснивању библиотека за народ. Све више продире уверење да су библиотеке за народ изврсно средство за васпитање народно. За последњих 4#—5 година основан је велики број тих библиотека, како по варошима тако и по селима, неке о трошку државном, неке о трошку дру штава а и појединаца.

Руско министарство земљорадње и државних добара наредило је да се за време великог школског одмора на појединим угледним пољским добрима држе о државном трошку теоријски и практички курсови за учитеље основних школа. Д.Л

з

а