Učitelj

БЕЛЕШКЕ И НОВОСТИ 99

Пловне насеобине у Китају. — Китај има тако мало земље а тако много становника, да на великим рекама често можете срести огромне сплавове, на којима су подигнуте читаве насеобине. Колебе су тако распоређене да су направљене праве улице.

Насеље на овим сплавовима бави се разним занатима; ту има и пекара, и месара, пиљара и обућара.

Кад им се досади на једном месту онда се великим чакљама гура насеобина низ воду док се згодније место не нађе.

Ј.

х

Најмања држава у свету. — Мало ко знада у Италији, близу Сардиније, постоји острово Таволара и на њему држава истога имена, која броји 55 становника. Уска површине тога острва има у ширину нешто више од 30 минута. Последњи краљ те државе, Карло, из династије Бартелеона, изјавио је жељу на самрти, да његови поданици, после смрти његове сами собом управљају. Краљеви рођаци испунише ту жељу, и сад Таволарци сами себи бирају владу, сами решавају сва важнија државна питања. У изборима участвује и женскиње. Председник се бира на шест година. Чиновници не примају плате; чиновничка места сматрају као почасна звања. ' Ј.

Х

Интересантан проналазак. — Ту скоро ископали су близу Помпеје читаву кућу која беше лавом затрпана. У њој има неколико великих соба, три купатила с мермерним кадама које су украшене скулптурним израдама — са спроводницима за воду од цинка. Сигурно је то био неки господски летњак изван града. Али што је интересантно у целој овој ствари то је, што се на овој кући и кров одржао, те је сачувано много покућанства. И то је одмамило многог археолога, да на овим каменим и железним стварима изучава живот старих Римљана.

|