Učitelj

ПРВА УПУСТВА "905

пореклом из Херцеговине, сеничког краја (Пештари), Босне и Старога Влаха. Они већином улазе у састав становништва села која постоје; ретко оснивају нове крајеве или села. Основали они ново село или не, проматрач треба на њих да обрати нарочиту пажњу и да се пажљивим распитивањем обавести колико има у селу породица, које су се овим начином доселиле 2

Од много су већег значаја за постанак села, чини ми се, и на јачање старих села и у опште за насељавање Србије оне сеобе које су наступале услед ратова, буна или других каквих већих незгода у околним српским земљама. Оваким је начином постао велики број села, и то у зап. Србији досељавањем Херцеговаца, Босанаца и Црногораца, негде и Сврљижана (околина Београда), а у ист. и јуж. Србији досељавањем Косоваца, Знепољ»ца, Пчињања итд.

Проматрач треба да се обавести, којам су од ова два начина постали или се увећали крај, заселак, село. Ни за једно питање не треба више пажње него за ово, и испитивалац треба да јави оно што је најпоузданије, пошто буде о досељавању више пута и од разних људи слушао.

2. Да није неко село постало од другог старијег и великог села у близини 2 ; | о

Услед чега су се доселили становници из тога већег села и населили овде» ;

Да нису бипе далеко појате, трла и њиве, па су“се због тогл одвојили од старог села и засновали ново 2 Је ли онда ново село на месту где су биле појате, тола и т. д. матице, т.ј. тог старог села > -

_ Мли је услед пренасељенссти старога села (матице села) било мало потребног простора2 У том случају зашто су сељаци изабргли место, на коме су, за ново село:

Или је услед неких других узрока одсељавањем постало ново село од матице села:

3. Да није из заселка постало село; Услед чега и кад.

насеља 2 5. Има ли села, посталих из манастирских насеља или пр-

њавора 2 Кад се и како то збило: Да није село на манастирском

метоху > Како је и услед чега оно постало » - 6. Која су села постала из читлука или чифлика > Кад и како |

тога, што се задруга изделила :

4. Да није које село постало из опалих, старих рударских

7. Има ли крајева, заселака или села, која су постала услед