Učitelj

906 ПРВА УПУСТВА

За овакве случајеве, који су вероватни, а немамо за њих потврде, ваља распитивати нарочито у ужичком и рудничком округу и у горњем Подрињу, где постоји тежња, да куће буду што даље а има и великих задруга, које се деле. Ваља акле распитинати: има ли случајева, да је неки члан подељене задруге саградио кућу на имању, далеко од села и да је на том месту врменом постао или крај или заселак или село.

Како село мисли о том првом исељенику, који је подигао кућу далеко од села» Зашто је он то урадио 2

8. Ако се зна, да је једно село постало од другог (ма на који начин) или да у близини има село са истим главним именом, колико су онда удаљена једна од другог»

6.

1. Има ли у околини селишта или старих селишта» На ком су месту и колико удаљени од данашњих најближих села Има ли на њима још остатака од старијег насеља» Шта се прича о тим селиштима 2

Особиту пажњу ваља обратити на селишта поред старих друмова и старих граница Србије, јер их ту има највише.

2. Да није село са данашњег селишта измештено услед поплава или других природних узрока

Да није измештено услед болести (на пр. чуме).

Да није село расељено наредбом власти;

Оваквих ће случајева бити у Мачви, утицајем кнеза Милоша и по осталим нарочито планинским крајевима Србије. Ваља обратити пажњу и на новија сашоравања и селишта, која су услед тога постала.

3. Је ли приликом помештања постало опет једно село или два и више, и која су то села»

4. Да није сашоравањем и сасељавањем од два или три стара, мања — села постало једно, веће село. а њихова места '" прозвата селиштима

5. Да није на селишту било турско насеље»

· Занимање становништва

· О чему се село више бави, о сточарству или о земљоПн Који је производ сеоског рада најпознатији ;