Učitelj

304 | 0 СТАЛНОМ ШКОЛСКОМ НАДЗОРУ

»За неизвршење одлука школског одбора, окружни надзорник казниће председника новчаном казном од 920 до 100 динара. Казну ову наплаћује надлежна, полицијска, власт у корист школске касе а у року од 15 дана“.

Временом би се јамачно допуниле празнине овог заКона разним министровим наредбама, али је свака министрова наредба од пролазног значаја, а закон је обавезан за све и има трајне вредности. Према томе, дужност је законодавчева, да за све могуће евентуалности обележи извесне прописе, на које се поједини Фактори у свом раду могу ослањати ·

Друго 1070 велико зло од којега непосредно основ. школа не пати, али у толико више сам учитељ, јесте неуредно примање накнаде за стан и огрев. Ово је зло постало већ опште, почевши од престонице, па до најмање варошице у Србији. Многобројним сукобима, којима се често придаје и политички значај, врело је у непримању ове станарине. Напустити да и даље овако остане, кад се већ законом ствара једна нова власт, која може ово зло да лечи, значило би допуштати: да се чини неправда једном потребном реду људи који се и иначе не пресипа, у изобиљу. Док се нарочитим законом не уреди, да се прирезом из целог округа или среза подмирују сви школски издаци, „отле је преко потребно ставити у дужност надзорнику нарочитом законском одредбом, да води бригу и о тачном издавању станарине.

Пре него што бисмо проговорили коју о потреби овог закона, сад у овом времену, уставпћемо се часак на, пре„лавном наређењу.

Чланом 10. у прелазном наређењу казује се: „да за прве надзорнике могу бити постављени и они професори, који су положили професорски испит из друге које групе наука а не само Философске, и учитељи који су мање слу-

жили него што се тражи чланом 3. овога закона“. А