Učitelj

КЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД 5 229

Писма Ђуре Даничића Јовану Бошковићу. Са допунама за штампу приредио Ђорђе Магарашевић. (Стр. 141—160). Ови лепи прилози за упознање рада и живота једног нашег великана наставак су у овој и наставиће се у идућим свескама.

Културне појаве у српском народу. Под ову је рубрику дошао чланак: Женске учитељске школе, од А. В. (Отр. 161—165). Писац наводи како се „начин живота у многоме изменио за последњу половину нашега века, вивот поскупио и .... остају силне женскиње бев друга“. (Стр. 169). Услед тога се у новије време код свију народа, па п код нас Срба, почело више радити на образовању женскиња, како би им се створио независнији положај и живот у друштву. У ту сврху онострани Орби су отворили три више девојачке школе (у Новом Саду, Панчеву и Сомборуј; исто тако учитељска

· школа у Гор. Карловцу почетком школске 1894—5. год. претворена је у чисто женску учитељску школу, а прошле школске 1895—6. год. отворено је засебно одељење за женскиње у сомборској учитељској школи.

Уметност. Под ову је рубрику дошао опис; Изложба вајарских радова Ђорђа Јовановића у у Новом Саду, од М. 6. (Стр. 166—169).

Књижевност. (Стр. 170—192). Поред ваљаног прегледа рада, Српске Књижевне Задруге, под овом је рубриком штампано још пет критика и приказа разних списа. Сви су ови прегледи написани објективно и непристрасно — познаје се да то пишу људи, који разумеју посао ког су се прихватили.

Из свега овог читаоци виде, да је садржина „Летописа“ веома. разноврсна и занимљива. Уређује се тако добро, да је ово збиља народна књига. Једно 6 тога, ја друго ради упознавања и зближења са прекосавском браћом, топло препоручујемо нашим читаоцима ову књигу.

Још једну реч. Сматрамо да је дужност наших учитеља да настану, ла школски се одбори претплате на „Летопис“ (2 Фор. годишње! за књижнице школске. •

Каква смо то браћа, кад ми овде готово не знамо шта они тамо раде%

„Р.

Краљевина Србија. — Мапа за основне школе, израдио Свет. Вучовић учитељ. |Размера 1: 500.000. Потреба једне ваљане карте Краљевине Србије, која би одговарала свима педагошко-методичким и хигијенским захтевима, одавно се осећала по нашим основним