Učitelj

920 ЕЊИЖЕВНИ ПРЕГЛЕД

школама. О томе је више пута била реч у овом лесту, али већином бег успеха, јер све наше досадање школске карте Краљевине Србије ни најмање нису одговарале ономе, за што су намењене. Због тога читајући по нашим новинама књижевни оглас, да г. Вучовић ради мапу за наше основне школе „која ће одговарати свима педагошким и хигијенским захтевима“, ми смо се тој вести обрадовали и с нестрпљењем смо очекивали исту. Ова радост храбрила нас је тим више, што смо знали да ту мапу ради један учитељ, који зна и разуме потребу и корист једне ваљане мапе, која ће бити израђена искључиво за наше основне школе.

Наша се нада испунила и г. Вучовићева је мапа пред нама. На први поглед ова нас мапа (својом величином) подсећа на оне старе школске мапице или на поштанско-телеграфску карту, која се налази скоро у свакој поштанско-телеграфској штацији. У колико смо могли за кратко време да приметимо, као најглавније мане овој мапи јесу следеће:

а). Размера је мапи врло мала. Као најглавнија мана досадањих школ. мапа била је претрпаност. Писац је овом мапом хтео тога да избегне, па ипак није, јер кад је у мапи са тако малом размером унео: главна и знатна места, планине, реке, равнице, путове, пределне називе појединих места, поделу Србије на источну, западну и јужну, — онда се и ова мапа може сматрати као претрпана. Кад је писац био вољан да изради мапу искључиво за школске потребе, онда је требало да узме размеру 1:300.000 као најподеснију, и онда би могло да стане лепо све оно, што је писац хтео у мапу да унесеи опет би мапа била прегледна.

6). Размера је доста неправилна. Правилност размере заузима по најглавнији део у картографији. За то се и тражи да тај посао раде само они људи, који су специјално за тај посао спремни. Планине, реке, окрузи и путови, све то треба да је тачно умањено онолико пута колико и цела земља (држава). Код писца тога нема. Код њега су путови и неке планине (нарочито Стара Планина) нацртани у много већој размери, но што су исти нацртани на ђенерал - штабној карти, која је израђена у размери !:250.000. Познато нам је, да се у веће реке уливају мање, због чега је овим првим идући к ушћу корито све веће и веће. То треба јасно да се и на слици представи, док међу тим тога код писца нема. Код њега се врло мало разликује ток В. Мораве од како се Јужна састаје са Западном (овде је Јужна М. нацртана као много већа од Западне, ма да је између њих мала разлика); исто тако по његовом нацрту изгледа, да се дунавско корито не мења ни пошто се Сава у њега слива, Река Ни-