Učitelj

98 РАСПРАВЕ И ЧЛАНЦИ

7

тању, различитом од онога у родитељској кући, то би било веома корисно, кад би се оно што горе поређах уочило, и с тога, што би сазнавање тога послужило као резултат васпитања родитељске куће, на чијој основици има учитељ да полаже друго, школско, васпитање.

До душе у нас школа још није узела толикога маха, да би се могла сматрати потпуним обртом у васпитању омладине у свем пространству нашега народа, јер још има много места, нарочито у нашој широј отаџбини, где је школа оно, за чиме се жељно и са уздахом изгледа. Али пошто су учитељи, којима ове редове наротито намењујемо у приликама за разбор васпитања у родитељској кући до школе, и пошто се то васпитање њих понајвише тиче, то се за сада ограничавам само на народно васпитавање деце до школе.

Намера ми је, да по одобрењу уредништва „Учитеља“ отворим у „Учитељу“ сталну рубрику „Из народне педагогије« у коју би сваки учитељ уносио све што би сазнао о народном одгајивању подмлатка од зачетка до школе.)

Будели ко у могућности, да сазна и таквих ствари из народног васпитавања, које се односи и на старија доба, дечије, но што је 4068 до школе, и таква ће сазнавања, добро доћи.

Отварајући ову рубрику у „Учитељу«“ и ја прилажем из својих бележака колико имам.

Све су моје белешке из Алексинца и околине. Што будем изнео са другог ког места то ћу нарочито означити.

> ж Х

Највише обичаја, који се односе на децу има у зачетку детињем, о порођају и у првим данима његова живота.

Кад жена нема деце, наш народ има пуно обичаја, који се врше па да их добије. За то име и бајања, и пресипања, и кађења, и запајања и т. д.

У Вуковим Српским народним песмама књига П. стр. 51. налази се народна песма „Змија младожења“, у којој народ овако казује, лек, па да нероткиња роди:

1) Уредништво „Учитеља» врло радо се одазива овоме и позива све наше учитеље да пораде на прикупљању народних обичаја који се односе на васпитање деце и достављају уредништву. Ми ћемо радо штампати све то.