Učitelj

ТЕОРИЈСКИ РАЗЛОГ ЗА КАЖЊАВАЊЕ 409

да учини намишљени злочин, или да не извршује. И ако је свесно ОВА прво, да учини злочин, онда је криви треба да буде кажњен.

То би били основни појмови треће теорије, која би обе напред помињате у себи садржавала, и коју би могли назвати: теорија свесне воље. Овде би био случај сличан ономе, што знамо из историје геологије. Једно време научари су држали, да је свима покретима на земљиној кугли једини узрок унутрашња ватра земљина; други су пак за једини такав узрок сматрали воду, која из атмосфере пада на површину земљину. Тако су геолози били подељени на т. зв. плутонисте и нептунисте. Међутим, по сувременој теорији, која је у данашњој науци усвојена, на измену земљине површине дејствовали су и дејствују и ватра и вода.

Исто су такс једнострани детерминизам и теорија слободне воље. (О тога је потребно да се изради права научна теорија о кривичној одговорности, теорија која би била заснована на свестраном проучавању човека и његовог живота поглавито духовног.

Ради лакшег прегледа да изложимо у најкраћим потезима све што је напред казано.

1. Теорија слободне воље. Човек је сам творац свих својих дела. (ве, што ће урадити, он прво смисли у своме духу! И може смислити и урадити како оће — и овако и онако. (О тога је одговоран за свако своје дело.

Теорија предодређености. Све што ради човек зато ради, што у даном тренутку мора тако да поступа. Свако је његово дело условљено извесним претходним фактима, који нису од њега зависили. И с тога нема разлога, да човек за своје поступке буде одговоран.

3. Теорија свесне воље. (Обухвата обе претходне, од којих је свака, засебно узета, једнострана). Какав ће човек оити — то зависи од наслеђених особина и спољашњих прилика, које на његов развитак утичу. Али, поред тога, човек свесном радњом може на самог себе да утиче (самоваспитање). И у колико је свесне саморадње, у толико је човек за своја дела одговоран.